Cinci romance isi cresc copiii in inchisori din state europene
n Romania, femeile pot sta cu copiii lor in penitenciar doar pana cand acestia implinesc varsta de un an, astfel de regim fiind doar la Penitenciarul de Femei Targsor. In prezent, insa, nicio femeie nu se afla in inchisoare alaturi de copilul sau, deoarece instantele au admis cererile lor de intrerupere a pedepsei.
Conform unui raspuns transmis de Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP), la solicitarea MEDIAFAX, privind drepturile mamelor care executa pedepse cu inchisoarea si ale femeilor gravide aflate in penitenciar, atunci cand o femeie privata de libertate naste, administratia penitenciarului ia masuri ca, in mod exceptional, aceasta sa isi poata ingriji copilul pana la varsta de un an, iar in aceasta perioada copilul este cazat alaturi de mama sa. In Romania, conditiile necesare pentru asigurarea acestui drept sunt oferite mamelor doar la Penitenciarul de Femei Targsor.
La implinirea varstei de un an sau anterior, copilul poate fi dat in ingrijire, cu acordul mamei, familiei sau persoanei indicate de aceasta. In cazul in care copilul nu poate fi dat in ingrijire familiei sau persoanei indicate de mama, acesta este incredintat, potrivit legii, unei institutii specializate, fiind informate, in acest sens, autoritatile pentru protectia copilului. Dupa implinirea varstei de un an, copilul, care nu mai poate ramane alaturi de mama sa, o poate vizita pe aceasta in penitenciar, insotit de persoane adulte, in limita numarului lunar de vizite la care au dreptul persoanele private de libertate, conform legii.
In ceea ce priveste drepturile femeilor gravide aflate in penitenciar, ANP precizeaza ca acestea beneficiaza de asistenta medicala prenatala si postnatala, iar nasterea are loc in afara penitenciarului, intr-un spital.
“Femeile condamnate la o pedeapsa privativa de libertate, care sunt insarcinate, sunt indrumate sa solicite intreruperea executarii pedepsei. Cererea se va inainta instantei in a carei raza teritoriala se afla locul de detinere, corespunzatoare in grad instantei de executare. In acelasi mod se procedeaza ori de cate ori pe perioada executarii pedepsei privative de libertate se constata starea de graviditate”, spune ANP.
In situatia in care instanta nu admite solicitarea detinutelor gravide de a intrerupe pedeapsa, atunci, cu o luna inaintea datei probabile a nasterii, femeia este internata intr-un penitenciar spital, pana la momentul nasterii. La momentul nasterii, detinuta este internata intr-un spital din reteaua Ministerului Sanatatii, cu sectie de ginecologie si sectie de neonatologie.
La nivel international, numeroase tari permit prezenta copiilor in inchisori alaturi de un parinte incarcerat, insa majoritatea impun limite de varsta si privind perioada de sedere a minorilor in centrele de detentie, potrivit unui raport din august 2014 al Bibliotecii Congresului american, actualizat in ianuarie 2015.
Conform raportului, care studiaza legislatia din 97 de state, unele impun insa si alte criterii, precum perioada de alaptare sau evaluarea intereselor copilului. In majoritatea cazurilor, inchisorile care pot gazdui copii trebuie sa indeplineasca anumite standarde, precum alimentatie adecvata, acces la ingrijiri medicale sau servicii de ingrijire a copilului. In unele tari, pe langa plasarea copilului in detentie alaturi de parinte, exista varianta amanarii executarii pedepsei sau arestul la domiciliu.
BELGIA
Legislatia belgiana permite detinutilor sa isi tina copiii alaturi de ei in inchisoare pana la implinirea varstei de trei ani, in unitati speciale pentru gazduirea mamelor cu copii.
DANEMARCA
Legea daneza prevede ca o femeie sau un barbat isi poate tine copilul cu varsta mai mica de un an in inchisoare daca este capabil/a sa aiba grija de el. Detinutii au aceleasi drepturi la servicii medicale ca restul populatiei si pot munci la fel ca alti cetateni. Mamele incarcerate care lucreaza in inchisori au dreptul la un an de concediu maternal pentru a se concentra pe cresterea copilului. Detinutii care muncesc au, de asemenea, dreptul la concediu medical cu plata.
ANGLIA SI TARA GALILOR
In Anglia si Tara Galilor exista unitati specializate pentru mame cu bebelusi, separate de restul detinutilor, pentru a permite copilului sa stea alaturi de mama, daca acest lucru este spre binele sau. In majoritatea cazurilor, copilul paraseste unitatea pana la varsta de 18 luni, dar in cazuri exceptionale poate ramane mai mult.
FINLANDA
In Finlanda, un copil mic poate fi plasat intr-o unitate familiala din inchisoare in timp ce parintele isi ispaseste pedeapsa, pana la implinirea varstei de doi ani, sau pana la trei ani daca este necesar pentru binele copilului. In perioada 2000-2006, aproximativ 100 de copii se aflau in inchisori finlandeze alaturi de mamele lor.
FRANTA
Legislatia franceza permite mamelor incarcerate sa-si tina copiii cu ele pana la implinirea varstei de 18 luni, dar perioada poate fi prelungita la cererea mamei si dupa consultarea unei comisii formate dintr-un psihiatru, un pediatru, un psiholog si un ofiter de probatiune.
GRECIA
In Grecia, mamele incarcerate isi pot tine copilul alaturi de ele pana la varsta de trei ani, in unitati speciale, pentru a asigura nevoile acestora. Copiii mai mari de trei ani si care nu au sprijinul altor membri ai familiei pot fi plasati in institutii speciale.
IRLANDA
Conform reglementarilor din Irlanda, mamele isi pot tine copiii in inchisoare pana la implinirea varstei de un an, indiferent daca bebelusul a fost nascut in centrul de detentie sau anterior incarcerarii mamei.
ITALIA
Legislatia italiana permite mamelor cu copii de pana la trei ani sa beneficieze de alternative la incarcerare. De asemenea, femeile care au copii de pana la zece ani isi pot ispasi pedepsele la domiciliu, in alta resedinta privata sau intr-un centru de ingrijire si asistenta, daca nu exista pericol de recidiva si deja au executat o treime din sentinta. Potrivit presei, aproximativ 60 de copii cu varsta sub trei ani intra anual in inchisorile italiene alaturi de mamele lor.
LUXEMBURG
Conform reglementarilor din Luxemburg, copiii care sunt prea mici pentru a fi separati de mamele lor primesc permisiunea de a sta alaturi de ele in inchisoare.
NORVEGIA
Norvegia nu permite copiilor sa stea alaturi de mame in inchisoare, acestea fiind mutate in mødrehjem (case pentru mame) pana ce copilul va fi suficient de mare pentru a fi separat, in general in jurul varstei de noua luni. De asemenea, o femeie insarcinata sau care are un copil mai mic de noua luni poate beneficia de amanarea executarii pedepsei. Copiii care nu pot fi crescuti de mame in inchisori pot fi plasati in centre de ingrijire.
PORTUGALIA
Femeile si barbatii detinuti in Portugalia au dreptul …