Cine va concura pentru marele premiu al TIFF

Emotie, tensiune dusa la extrem si incercari surprinzatoare ale unor cineasti tineri de a revigora filmul de gen se vor regasi anul acesta in Competitia Festivalului International de Film Transilvania din Cluj.
Acesta are loc in perioada 29 mai – 7 iunie. Cele 12 filme care concureaza pentru Trofeul Transilvania – cinci realizate de regizori debutanti si sapte de cineasti aflati la al doilea lungmetraj – vin din 13 tari: Argentina, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Iran, Islanda, Marea Britanie, Mexic, Spania si SUA.
“Am privilegiat, in acest an, productiile intimiste si cele care recurg inteligent, ba chiar surprinzator, la conventiile filmului de gen. Emotia, pe de-o parte, tensiunea – de cealalta. M-a interesat felul in care cineastii aflati la primul sau al doilea film reusesc sa maximizeze – prin decupaj precis, interpretari excelente si fler regizoral – impactul unor povesti care pleaca de la un set-up, buget sau numar de personaje minimale. E remarcabil cum toate acestea se transforma, pe parcurs, in veritabile tornade emotionale sau de suspans. Exista filme cu doar doua sau trei personaje, filme a caror actiune rareori paraseste peretii unei incaperi sau scene incordate de actiune mai eficiente ca intr-un blockbuster hollywoodian”, declara Mihai Chirilov.
Care sunt filmele?participante
Despre oameni si oi (r. Grímur Hákonarson) va veni la TIFF direct din competitia Un Certain Regard de la Cannes cu povestea emotionanta a doi frati care nu si-au spus o vorba timp de patru decenii, dar pentru care totul se schimba cand trebuie sa salveze ce au mai scump pe lume: oile. Sfasietor este si Radiator (r. Tom Browne), un debut comparat cu Amour, despre cum, la batranete, parintii devin, la randul lor, copii. In rolurile principale apar Richard Johnson, care are o istorie personala cu filmul romanesc. El a interpretat rolul comandantului Tiberius in Columna lui Mircea Dragan. Distributia o include si pe Gemma Jones, cunoscuta din Jurnalul lui Bridget Jones sau Ratiune si simtire.
De la Venetia vine un film fara prejudecati, Nopti de vara (r. Mario Fanfani), in care jumatatea unui cuplu aparent perfect are un secret intunecat: in fiecare weekend, Michel se retrage intr-o casa din padure, unde devine Mylène. In competitia Karlovy Vary 2014 s-a remarcat Parisul nordului (r. Hafsteinn Gunnar Sigurðsson), despre relatia tata-fiu, in care un profesor decide sa-si revada tatal dupa cateva sesiuni la Alcoolicii Anonimi. Sigurðsson a mai fost in competitia TIFF cu primul sau film, Either Way.
Suspans si actiune se regasesc in Plan pe sase ani (r. Santiago Cendejas), o combinatie de thriller si film noir à la David Lynch, la limita dintre voyeurism si invaziune, si in Regii capituleaza (r. Philipp Leinemann), in care doi politisti mor in timpul …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *