Cine va fi noul sef al PDL. Cele trei variante pentru conducerea partidului

de Clarice DINU Postat la: 17.06.2012 14:27 Ultima actualizare: 17.06.2012 15:16

Cine va fi noul sef al PDL. Cele trei variante pentru conducerea partidului
Democrat-liberalii se intalnesc astazi intr-o noua sedinta a Colegiului Director pentru a pune la punct strategia partidului dupa demisia, joi seara, in bloc, a conducerii PDL in frunte cu Emil Boc. Statutar, Conventia Nationala extraordinara este pasul urmator, insa o serie de lideri ai partidului iau in calcul si varianta unei conduceri interimare din care sa faca parte liderii cu rezultate bune in alegeri. Dintre acestia – chiar cei care au inclinat balanta in a-l impinge pe Boc de pe scaunul de presedinte, insa care nu doresc instalarea in fruntea partidului a lui Vasile Blaga, cotat cu prima sansa la succesiune.
Practic in acest moment variantele de lucru sunt aducerea lui Mihai Razvan Ungureanu in fruntea partidului, preluarea PDL de catre Vasile Blaga sau o conducere interimara.
Congres versus conducere interimara
Gheorghe Falca, Dorin Florea si George Scripcaru au dat peste cap, joi seara, planul mentinerii lui Emil Boc decorativ la sefia PDL, fortand o demisie la varf. Chiar daca cei trei sustin o miscare rapida care sa-l aduca in prim plan pe fostul premier Mihai Razvan Ungureanu, timpul scurt in care ar trebui sa se organizeze o Conventie il pune in pole position pe Vasile Blaga, considerat singurul capabil in acest moment pentru a mobiliza partidul in preajma alegerilor. Mai ales, ca MRU nu si-a anuntat intentia de a face pasul in PDL, pozitionarea sa fata de democrat-liberali fiind pana in acest moment din afara partidului.
Astfel, sustin surse din partid, aripa Falca-Florea-Scripcaru va incerca sa impiedice un congres de alegeri daca nu se va conveni asupra unei singure candidaturi la sefia partidului, astfel incat evenimentul sa fie unul care sa transmita un mesaj de unitate si de forta catre militanti. Cat priveste candidatul, acestia fac lobby pentru Mihai Razvan Ungureanu, insa in aceasta ecuatie un cuvant greu de spus il va avea si presedintele Traian Basescu, de la care se asteapta un semnal concret.
In acest context, varianta unei conduceri interimare sau colective este vehiculata din ce in ce mai insistent. Mandatul unei astfel de conduceri ar urma sa fie trecerea partidului prin alegeri si oficializarea legaturii cu Mihai Razvan Ungureanu si platforma sa intr-o structura mai larga de dreapta. “In faza actuala, cand dreapta este debusolata, trebuie sa gasesti persoane care sa coalizeze fortele de dreapta. Trebuie gasit altcineva – cu un bun leadership, care sa fi demonstrat ca e capabil, sa exprime incredere, sa inteleaga situatia actuala a partidului si sa fie capabil sa stranga partidul. Daca nu se gaseste, sa fie o conducere colectiva a partidului, cu mandat clar, iar unei persoane din randul conducerii colective sa ii fie delegate atributii de reprezentare juridica a partidului. Cand spun mandat clar ma gandesc la pregatirea strategiei pentru alegerile generale, validarea candidaturilor – sa-i dea la o parte pe cei expirati si ineficienti”, a declarat Dorin Florea, primarul din Targu Mures si pana joi seara vicepresedinte al partidului.
Varianta unei conduceri interimare, din care sa faca parte pedelistii care au avut rezultate bune la locale este sustinuta si de seful PDL Salaj, Lucian Bode.
“Nu sustin si nu agreez varianta organizarii unei Conventii Extraordinare a partidului, intrucat aceasta nu poate spune prea multe referitor la situatia actuala a PDL. Cred ca solutia pentru conducerea PDL este desemnarea unui Consiliu interimar, care sa aiba un mandat clar in ceea ce priveste obiectivele urmarite si termenele de realizare a acestora. In obiective trebuie puse stabilirea unei strategii pentru alegerile parlamentare si clarificari referitor la coagularea unei forte de dreapta in politica romaneasca, in jurul PDL. Consiliul interimar ar trebui sa includa nume precum Gheorghe Falca, Dorin Florea, Mircea Hava si George Scripcaru”, a declarat Bode, citat de Mediafax.
Varianta lui Oltean
Problema unei conduceri interimare ridica insa cateva probleme juridice, nu ar putea reprezenta partidul sau sa semeze listele de candidati. In lipsa unui congres, ex-secretarul general al PDL, Ioan Oltean avanseaza o alta varianta: mentinerea conducerii demisionare pentru reprezentare juridica si desemnarea uneia interimare pentru reprezentare politica.
“Daca mergem pe Conventie Nationala, atunci se va putea …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *