Ciocniri violente intre politie si 1.200 de manifestanti cu cagule la Paris de 1 Mai

Fortele de ordine au fost atacate se “tiruri cu proiectile la nivelul boulevard de l”hôpital”, in arondismentul al XIII-lea, a confirmat pentru AFP Prefectura de Politie (PP).
In fata a aproximartiv 1.200 de persoane care purtau cagule, politia a utilizat gaze lacrimogene si doua tunuri cu apa.
Un restaurant McDonald a fost jefuit, geamurile sparte, s-a aruncat cu dispozitive incendiare – manifestatia a fost patata de incidente pe traseu, ceea ce obligat coloana – care pornit cu peste o ora intarziere, catre ora locala 15.40 (16.40, ora Romaniei) din Place de la Bastille catre Place d”Italie – sa se opreasca frecvent.
Ministrul de Interne Gérard Collomb a condamnat “cu fermitate” “violentele si distrugerile” comise in marja defilarii.
“Totul este pus in aplicare pentru ca sa se inceteze aceste grave tulburari ale ordinii publice si sa fie prinsi autorii acestor acte incalificabile”, a scris ministrul pe Twitter.
In timp ce manifestantii incercau sa-si continue defilarea, pompierii interveneau in apropierea restaurantului fast-food pentru a stinge un inceput de incendiu.
In fruntea coloanei, “black blocks” urlau “Toata lumea detesta politia”, “Paris, in picioare, trezeste-te”, in spatele unor banderole pe care se puteau citi mesaje ca “Sub Kway la plaja”, “de aceasta data ne-am organizat”, “primii trasi pe sfoara, primii ghilotinati”.
Pe traseul manifestatiei, manifestanti au atacat o concesiune auto situata pe boulevard de l”hôpital, dar si refugii de autobuz si un escavator, incendiat cu un cocteil Molotov.
O masina si un scuter au fost de asemenea incendiate.
In aceasta atmosfera, manifestanti veniti la defilarea tradiionala, au cerut “sa fie lasati pompierii sa treaca”.
“NU EXISTĂ ZI LIBERĂ ATUNCI CÂND ESTI PRESEDINTELE REPUBLICII”, spune Macron in Australia
Pe de alta parte, Emmanuel Macron s-a aparat marti de acuzatii potrivit carora se “eschiveaza” de conflictele sociale din Franta ducandu-se in Australia de marti si pana joi, apreciind ca are “alte lucruri de facut” decat sa comenteze actualitatea in acest 1 Mai marcat de numeroase mobilizari, relateaza Reuters.
“Vizitele sunt programate cu mult timp inainte, iar eu ma ocup mai intai, in permanenta, de ceea ce se intampla la Paris …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *