CJUE: Transferul de date personale in institutiile statului, CONDITIONAT

Institutiile de stat din Romania nu mai pot schimba intre ele datele personale ale cetatenilor fara sa ii informeze in prealabil, informeaza un comunicat de presa al Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), citat de HotNews.ro.
Decizia curtii europene vine dupa ce Curtea de Apel Cluj a solicitat o opinie intr-un caz ce implica mai multi romani care?desfasoara o activitate independenta. ??
“La prima vedere, este cert ca aceasta prevedere ne va incurca si mai mult pe partea de executare silita, dupa ce ca avem deja probleme cu sistemul de justitie care comunica cu intarziere sentintele definitive, timp in care bunurile se devalorizeaza. Probabil ca vom solicita modificarea legislatiei”, au declarat urse din ANAF pentru HotNews.
?”Administratia fiscala romana a transmis datele privind veniturile lor declarate catre Casa Nationale de Asigurari de Sanatate, care a solicitat in consecinta plata restantelor contributiilor la sistemul de asigurari de sanatate”, se arata in comunicatul Curtii.
?Persoanele vizate contesta la Curtea de Apel Cluj legalitatea acestui transfer in raport cu prevederile directivei europene din domeniu. ?
?Acestea considera ca datele lor au fost utilizate in alte scopuri decat cele pentru care fusesera comunicate initial administratiei fiscale, fara informarea lor prealabila. ??
?La solicitarea mentionata, CJUE a raspuns ca dreptul Uniunii se opune transmiterii si prelucrarii de date personale intre doua autoritati ale administratiei publice a unui stat membru fara ca persoanele vizate sa fi fost informate in prealabil despre aceasta transmitere sau despre aceasta prelucrare. ??
?Totul a pornit de la procesul colectiv initiat de mai multi avocati si notari ??
?Decanul Baroului Cluj, avocatul Mircea Pop, a explicat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca decizia CJUE a pornit de la sesizarea mai multor avocati care au atacat la Curtea de Apel Cluj un protocol privind transferul de date dintre Casa de Asigurari de Sanatate si ANAF.?
?”Totul a inceput cu un proces colectiv pornit de mai multi avocati si cativa notari pe rolul Curtii de Apel Cluj, care au avut un litigiu cu Casa de Asigurari de Sanatate. in cadrul acestui proces, noi am adresat Curtii de Apel Cluj intrebari preliminare pe care sa le trimita CJUE. CJUE a pronuntat hotararea …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *