CNA a amendat Realitatea TV cu 25.000 de lei pentru derapaje in campanie.

Realitatea TV a fost amendata, marti, de Consiliul National al Audiovizualului (CNA) cu 25.000 de lei, pentru dezechilibre in prezenta pe post a candidatilor la alegerile locale, prezenta mai multor politicieni in ziua alegerilor si nesolicitarea unui punct de vedere, potrivit Mediafax.CNA a analizat, marti, o adresa din partea deputatului Elena Udrea, in fosta calitate de presedinte al PDL Bucuresti, care reclama faptul ca pe 10 iunie, in ziua alegerilor locale, postul Realitatea TV a prezentat “in mod excesiv si repetitiv” mai multi candidati USL, in programele de stiri. “Efectele unor astfel de prezentari sunt cele de a influenta alegatorul in sensul votarii unor anumiti candidati, constituind o incalcare a dispozitiilor art.71 litera b) din Legea 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale”.
Potrivit raportului CNA, pe 10 iunie, in intervalul 7.00 – 20.00, la Realitatea TV au fost prezenti mai multi candidati, dar si alti reprezentanti ai partidelor politice, astfel: USL – 46 de aparitii, PDL – 29 de aparitii, PPPS – 9 aparitii, UNPR – 8 aparitii, independenti – 6 aparitii.
Totodata, in intervalul orar 07-00 – 11.00, in cadrul editiei speciale “Tu decizi”, pe parcursul procesului de votare, la care au participat diversi oameni politici, moderatorii emisiunii au furnizat cateva informatii din CV-urile acestora (data nasterii, studii, experienta profesionala etc.).
In aceeasi emisiune, invitat in studio a fost sociologul Marius Pieleanu, care a spus ca PDL “este in cadere libera”, precizand ca la sfarsitul zilei se va observa “adevarul afirmatiilor sale”. “PDL-ul are un scor, se pare, cu o cifra”, a mai spus Pieleanu, fiind rugat de moderatoare sa nu mai mentioneze partide si sa nu faca previziuni asupra niciunui rezultat.
De asemenea, CNA a primit o reclamatie privind emisiunea “In realitate esti mai bun” realizata de Mihai Tatulici si difuzata pe 9 iunie, in ziua dinainte de alegeri. Pe parcursul emisiunii au fost titrate, pe ecran, punctele de vedere ale ministrilor Muncii, Sanatatii, Educatiei si Mediului cu privire la nivelul de viata al populatiei din Delta Dunarii. In interventiile sale, Liviu Mihaiu a adus de cateva ori in discutie numele Consiliului Judetean Tulcea, ca fiind o institutie care nu s-a preocupat foarte mult de aceasta biorezervatie naturala. Presedintele Consiliului Judetean Tulcea, care era si candidat la aceasta functie, a reclamat la CNA faptul ca nu i s-a cerut punctul de vedere.
Potrivit raportului CNA privind reflectarea campaniei electorale, la Realitatea TV, in ultima saptamana de campanie, in emisiunile informative, USL a avut 89 de prezente, Sorin Oprescu – 8, iar PDL – 49, iar in cele de dezbatere, USL a avut 19 prezente, iar PDL – 11. In ceea ce priveste emisiunile electorale, in ultima saptamana de campanie au fost prezenti doar candidatii USL – 3.238 de secunde, Sorin Oprescu – 380 de secunde si cei ai PCM – 219 secunde.
Astfel, CNA a sanctionat cu amenda in cuantum de 25.000 de lei Realitatea TV pentru dezechilibre in reflectarea campaniei electorale, prezenta politicienilor pe …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *