CNA someaza Antena 3 pentru emisiunea lui Mircea Badea: “De ce a zis doi tigani si nu doi nemti?”

CNA someaza Antena 3 pentru emisiunea lui Mircea Badea: "De ce a zis doi tigani si nu doi nemti?"

Consiliul National al Audiovizualului a decis sa someze public Antena 3, marti, pentru emisiunea “In gura presei”, pe motiv ca Mircea Badea, moderatorul, a folosit un “limbaj injurios”. CNA a trimis o scrisoare de avertizare si postului Antena 1, pentru ca a difuzat in reluare respectiva emisiune.

CNA a luat la puricat editiile din perioada 14 – 17 octombrie, precum si pe cea din 19 octombrie, fata de care s-au inregistrat mai multe reclamatii, potrivit Consiliului. Deciziile au fost luate in urma unui dialog “spumos” intre membrii Consiliului, argumentele luate in discutie fiind parca desprinse din schitele lui Caragiale.

Potrivit Departamentului de Monitorizare al CNA, in emisiunea din 19 noiembrie, Mircea Badea se face vinovat de comentarii aduse campaniei electorale, folosind termeni precum “porcaria asta”, “prosteala nationala” si “smenozeala”. Badea a vorbit si despre textele scrise de Gabriel Liiceanu, spunand: “Se da cu crema pe corp. Nu e minunat? Nu mai mancati trei zile, nu? Zece zile? Nu va suparati, domnule Liiceanu, da” pipi cand faceti, faceti pipi… o data, aveti probleme cu prostata?”.

“Problema pe care am pus-o a fost aceea a limbajului si a modului in care domnul Badea a comentat sistemul electoral. Vrem nu vrem, avem alegeri democratice in Romania”, a spus Ioan Onisei, membru al CNA. “Aceste emisiuni contin o categorie de limbaj interzisa de Cod (Codul de reglementare al continutului audiovizual). Nu am nimic impotriva acestei emisiuni, nu am nimic impotriva tipului acestuia de emisiuni, cunosc ce inseamna pamflet”, a declarat Onisei.

“Badea poate sa creada despre sistemul asta ca este prost. E dreptul lui sa creada asta si sa o si comunice”, a spus Rasvan Popescu, presedintele CNA.

“Cel putin in privinta comentariilor la domnul Liiceanu, mi se par niste comentarii normale pentru o persoana care citeste o carte de asemenea natura. Sa spui tu cu ce creme te dai, pe ce parte, cu ce parfumuri te dai….”, a declarat Grigore Zanc.

In emisiunea din 14 octombrie, Mircea Badea a citit informatii postate de Dragos Sebastian Bargau pe blogul personal. Acesta spunea ca s-ar muta in Austria, pentru ca acolo are voie sa consume bere in timp ce se afla la volan. Pe blog era postata si o fotografie, care-l prezenta band dintr-o sticla in timp ce se afla la volan, spun cei de la Departamentul monitorizare al CNA. Badea a spus despre blogger ca este “cretin sinistru”, “dobitoc purulent”, “bou”, “gibon cretinoid”, fara sa ii repcizeze , totusi, identitatea.

In plangerea CNA, Dragos Sebastian Bargau spune ca: “Mircea Badea a folosit un limbaj calomnios impotriva mea pe baza unei fotografii luate de pe blogul meu personal, incalcand astfel si drepturile de autor. Prin afirmatiile lui Mircea Badea am fost profund jignit (in unele emisiuni chiar m-a injurat mascat de mama), mai ales pentru ca nu a citat sursa si faptul ca, in al doilea comentariu la acel articol, am specificat ca in acea sticla era apa si nu bere”.

“Omul asta a fost jignit, i s-a dat imaginea, dar daca e pe blog, nu e in domeniul public?”, s-a intrebat Christian Mititelu. “El se plange, dar el insusi si-a pus acea poza pe blog. Ironiile lui Badea se adreseaza unei subcategorii”, a continuat acesta.

“Poti tu sa mergi si sa bei la volan? Nu este un motiv de facut misto de un asemenea om?”, s-a intrebat si Gabriel Zanc.

In acelasi timp, Ioan Onisei a spus ca, intr-o singura emisiune, Micea Badea “are cel putin de zece ori insulte la adresa acestui om”.

CNA a analizat si o plangere a Institutului pentru Politici Publice (IPP), cu privire la emisiunea “In gura presei” din 15 octombrie. Potrivit IPP, Mircea Badea “supune minoritatea rroma unui tratament injust prin inovarea ei in contextul afirmatiilor despre atentatul de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite”. Institutul se refera la un comentariu al lui Badea, care a vorbit despre Revolutia din 1989, facand o paralela cu atentatele din 11 septembrie: “Ati vazut atentatele de la 11 septembrie, exista o carte despre atentate. Versiunea oficiala, adica doi tigani cu doua catere au dat jos turnurile, care s-au dat jos pentru ca s-a topit structura de metal. Deci ceva penibil. Varianta oficiala e penibila, dar exista”.

Prin urmare, IPP a cerut presedintelui CNA sa ia “masurile care se impun pentru a promova respectul pentru drepturile omului in emisiunile de televiziune din Romania”.

“Termenul de tigani e un termen mult mai larg. Este, dupa parerea mea, descrierea unui comportament, care nu are nicio legatura cu rasa. Daca spui ?nu te mai tigani pentru trei lei? (…) e un fel de a vorbi”, a declarat Christian Mititelu, membru CNA.

“Nu este vorba despre rromi sau tigani, care ar fi actionat acolo. El spune ca doi tigani s-au dus si au taiat acolo si au cazut blocurile. E o expresie generica. Asta inseamna ca eu am jignit etnia rroma sau romii din Romania?”, a comentat Grigore Zancm care spune ca Mircea Badea “bagatelizeaza putin treaba”, arabii fiind “mai tuciurii”.

In acelasi timp, Attila Szasz, alt membru al Consiliului, nu a fost de acord cu Mititelu si cu Zanc. “Nu sunt de acord. Nu mi se pare normal”, a spus acesta. “De ce a zis doi tigani si nu a zis doi nemti?”, s-a imtrebat Attila Szasz.

“Este o stereotipie”, a declarat Gelu Trandafir, referindu-se la cuvantul “tigan”.

“Chestiunea se pune, in opinia mea, apropo de reglementarile din Cod, daca este o afirmatie de ordin discriminatoriu sau nu la adresa unei minoritati”, a declarat Onisei. “In orice caz nu e in sensul precizat de Institutul de Politici Publice”, a spus Rasvan Popescu, presedintele CNA.

“Cuvantul a fost folosit ca si o asemanare cu o anumita natie, nu discriminatoriu sau peiorativ la adresa unei etnii”, a declarat Cristina Bachmeier, reprezentantul trustului Intact la sedinta CNA.

CNA a analizat si emisiunea “In gura presei” din 17 octombrie, cea in care Mircea Badea a citit si comentat un articol aparut pe prima pagina in Romania Libera. In respectivul articol, Bogdan Costea analiza felul in care Victor Piturca a fost retinut pe aeroportul Henri Coanda si dus la DNA. In legatura cu emisiunea, CNA a primit o reclamatie de la Lucian Costel Oprea. “Realizatorul emisiunii a jignit explicit, folosind cuvinte precum “dobitoci”, “cretini”, “oligofreni”, “imbecili”, precum si generic (“numaratori de cornere” etc), o intreaga categorie profesionala, anume ziaristii sportivi, apreciind ca un editor sport, de pilda, Bogdan Costea, de la Romania Libera, de vreme ce merita calificativele de mai sus nu are calitatea de a deschide ziarul, articolul (…) Eu insumi sunt ziarist sportiv, de 37 de ani, absolvent al Facultatii de drept cu 35 de ani in urma (…) Aceste jigniri continue proferate de amintitul realizator la adresa breslei, coroborate cu un militantism dubios legat de autoritatile statului devin absolut periculoase, inacceptabile”, a declarat Lucian Costel Oprea.

Iin emisiunea respectiva, Mircea Badea a spus: “Este absolut uluitor cum presa (…) este atat de incantata, atat de incantata, de imbecil fericita (…)”, potrivit Departamentului de Monitorizare al CNA. Badea i-a numit pe ziaristi “cretini”, “dobitoci”, “oligofreni”.

Mircea Badea a citit si din cotidianul Romania Libera, spunand: “Ce dracu inseamna actiune de preluare, bai, dobitoci? (….) stiti cine semneaza:? Bogdan Costea, editor sport. A, deci un numarator de cornere, un specialist in pasul la ofsaid (…) la ce rahat de preluare se pricepe el? Editor sport. Deci, iti dai seama cat de prosti sunt astia de la Romania Libera daca l-au pus pe un editor de sport sa scrie articol de pagina intai ?(…)”.

Moderatorul a pomenit si despre “gibonii care scriu pe blogul lui Tolontan”, facandu-l “bou” pe unul dintre cei care postasera comentarii, pe numele sau Alexandru Petria.

“Sunt niste afirmatii inainte, dupa care se aduce in discutie numele editorului (…) Poate fi lezata imaginea unei persoane, nu a unei categorii”, a spus Rasvan Popescu. “Nu a facut nicio reclamatie, nici ziarul”, a declarat Rasvan Popescu, referindu-se la editorul Bogdan Costea si la ziarul “Romania Libera”. “Facem dreptate cu forta?”, spune Cristina Trepcea.

“Problema este ca se foloseste acest limbaj”, a declarat Ioan Onisei. “Uitati-va la importanta care i se da presei sportive, unor personaje, Piti, Meme. Acesta e contextul in care el face un pamflet”, a spus Christian Mititelu.

Dupa lungi discutii, membrii CNA au decis, cu sapte voturi pentru si unul impotriva, sa someze public postul Antena 3, pentru incalcarea art. 42, alin. 4 din Codul de reglementare a continutului audiovizual, potrivit caruia “Realizatorii emisiunilor au obligatia sa nu permita invitatilor sa foloseasca un limbaj injurios sau sa instige la violenta impotriva altor persoane”.

In ceea ce priveste scrisoarea de avertizare trimisa postului Antena1, aceasta a fost trimisa pentru ca televiziunea ar fi incalcat legislatia audiovizuala privind protectia copilului.

CNA a decis sa someze public postul Antena 3, dupa ce propunerea de amendare a postului cu 2.500 de lei si de transmitere a unei scrisori de atentionare televiziunii nu au intrunit numarul de voturi necesar pentru acordarea sanctiunii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *