CNAS: Din ianuarie 2015 decontarea serviciilor medicale, numai pe baza cardului de sanatate.

Decontarea serviciilor medicale se va face numai pe baza cardului de sanatate, cel mai tarziu din ianuarie 2015, a anuntat, vineri, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Cristian Busoi, citat de Mediafax.
“Cardul national de sanatate este proiect strategic al CNAS. De la sfarsitul lui 2014 sau cel tarziu inceputul lui 2015, decontarea serviciilor medicale se va face doar pe baza cardului de sanatate. Prin intermediul cardului, va putea fi urmarit mai bine modul in care sunt tratati pacientii, iar frauda din sistem va fi mult redusa”, a spus Busoi, la prezentarea bilantului institutiei pe 2013.
Presedintele CNAS a prezentat, cu acest prilej, etapele parcurse in 2013 pentru realizarea cardurilor nationale de sanatate.
“In 2013, au fost tiparite peste patru milioane de carduri, a fost schimbata legislatia pentru ca distribuirea cardurilor sa poata fi realizata prin servicii postale, am modificat solutia informatica astfel incat sa poata fi achizitionate de catre furnizorii de servicii medicale inscriptoare si cititoare ieftine, in valoare de 30-40-50 de euro, pe care si le poate permite orice doctor din Romania. Activarea cardurilor va putea fi facuta la medicul de familie sau la orice alt furnizor de servicii medicale la care merge asiguratul dupa primirea cardului, respectiv spital, ambulatoriu sau Casa de Asigurari de Sanatate. Inscriptionarea pe card a datelor personale ale asiguratului nu este obligatoriu sa fie realizata concomitent cu activarea. Ea va fi facuta la prima vizita a asiguratului la medicul de familie, dupa primirea cardului”, a spus Busoi.
Toti furnizorii de servicii medicale, respectiv doctorii de familie, farmaciile, spitalele, centrele de dializa si clinicile private vor achizitiona cititoare de card pana la mijlocul anului 2014.
“Exista pe site-ul CNAS o lista cu cititoare de card, deja testate, dar competitia este deschisa. Furnizorii au obligatia de a-si achizitiona aceste cititoare, pentru ca din trimestrul IV sau cel tarziu ianuarie 2015 nu mai pot fi acordate servicii decat cu ajutorul cardului. Dupa distribuirea cardurilor, va incepe inscriptionarea, initializarea si, de ce nu, testarea actelor. Cardul vine cu un pin, de exemplu 0000 sau 1234, care va fi schimbat o data, la initializare. De fapt, asta inseamna initializarea. Pacientul isi trece numarul pe care il crede de cuviinta, ca la cardul bancar. Securitatea sistemului sta in cip si solutia informatica foarte avansata pentru care CNAS si statul au dat bani importanti. Inscrierea pe card a datelor medicale este prevazuta in lege, dar acestea sunt optionale, adica numai la cerea pacientului”, a continuat presedintele CNAS.
Potrivit presedintelui CNAS, distributia cardurilor va fi facuta in ordinea alfabetica, dar Capitala, trecuta de obicei la sfarsitul listei, adica dupa judete, va primi carduri mai devreme. “Bucurestenii sunt mai obisnuiti cu cardul …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *