CNAS: Peste 3.000 de medici si 50 de spitale au testat dosarul electronic de sanatate

Peste 3.000 de medici si 50 de spitale au testat dosarul electronic de sanatate, fiind initiate aproximativ 130.000 de astfel de documente, pentru a verifica functionarea sistemului inainte de implementarea proiectului, in a doua jumatate a acestui an, potrivit Mediafax.
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a anuntat ca proiectul Dosarului Electronic de Sanatate se afla in etapa finala de implementare, in care medicilor si populatiei li s-a oferit posibilitatea accesului in sistemul informatic.
“Practic, aceasta ultima etapa a proiectului a insemnat o verificare a solutiei informatice in mediul real. Pana in prezent au fost initializate peste 130.000 dosare electronice, sistemul DES a fost accesat de peste 3.000 de medici si peste 50 de spitale s-au conectat cu succes”, a precizat CNAS.
In aceasta etapa s-au facut pregatiri in vederea extinderii sistemului pentru toti cetatenii, incepand din a doua jumatate a anului 2014.
Potrivit sursei citate, fiecare persoana va avea propriul dosar de sanatate, sistemul Dosarului Electronic de Sanatate urmand sa contribuie la cresterea calitatii actului medical. Practic, pacientii nu vor mai fi nevoiti sa se prezinte la medic cu un teanc de documente si sa explice acestuia istoricul lor medical, intrucat toate datele vor fi disponibile in sistemul DES, respectiv trimiteri, retete, consultatii medicale, diagnostice, spitalizari, antecedente si alte informatii.
Dosarul Electronic de Sanatate este un sistem dedicat atat pacientului, cat si medicului, in care datele medicale sunt pastrate in deplina siguranta si confidentialitate. Pacientii isi vor putea verifica online propriul dosar, iar medicii vor putea vizualiza dosarul pacientului numai cu acordul acestuia, a precizat CNAS.
Modificarile sau accesarile aparute in orice sectiune vor fi insotite de data, ora si parafa doctorului care le-a operat sau care a accesat dosarul. Un medic care nu are acces la dosarul pacientului poate consulta doar sumarul pentru situatiile de urgenta.
Continutul Dosarului Electronic de Sanatate si modul de acces la acesta au fost discutate si agreate de o comisie formata din reprezentanti ai medicilor de familie, spitalelor, pacientilor, Ministerului Sanatatii si CNAS.
Reprezentantii …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *