CNIPMMR: Nu sustinem introducerea raspunderii penale pentru neretinerea si neplata a 32 de taxe si impozite

“Solutia pentru recuperarea acestor datorii este data de intarirea capacitatii ANAF de a controla si recupera datorile restante, in paralel cu o eficientizare a managementului companiilor de stat. CNIPMMR considera ca lista cu cele 32 de taxe si impozite, include taxe care nu au de-a face cu contributiile sociale, cu drepturile la pensie, asigurari de sanatate ale angajatilor, largeste nejustificat sfera faptelor pentru care contribualii sunt pasibili de inchisoare, ajungandu-se la o interpretare extensiva a notiunii de a??contributii sociale” in detrimentul intreprinzatorilor”, spun oficialii CNIPMMR, intr-un comunicat.
Acestia afirma ca Guvernul muta intreaga presiune a retinerii si platii impozitelor si taxelor pe platitor, organele de inspectie fiscala avand o sarcina mult mai facila in controlul acestuia.
“Cel care are obligatia retinerii si platii taxelor si impozitelor devine un prestator de servicii cu titlu gratuit pentru stat, efectuand servicii fiscale – retineri si plati- care nu sunt pentru veniturile sale, ci pentru veniturile unui tert, in lipsa oricarei facilitati fiscale din partea statului, sub amenintarea legii penale”, adauga reprezentantii CNIPMMR.
CNIPMMR sustine efectuarea controalelor si aplicarea legilor in vigoare in acest moment, pentru recuperarea datoriilor la bugetele asigurarilor sociale, la cei incorecti, si in special la primii 100 de datornici din lista ANAF, “si nu introducerea raspunderii penale pentru 1.259.532 de profesionisti activi din punct de vedere juridic la data de 30 noiembrie 2017 pentru 500 de rau platnici, care au o pondere a obligatiilor fiscale restante in total obligatii fiscale ale persoanelor juridice de 72,67%, respectiv 13.394.628.925 lei din 18.433.293.000 lei datorii”.
De asemenea, Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a realizat in perioada 12 – 18 decembrie Testul IMM pentru proiectul de Ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative- care a vizeaza angajarea raspunderii penale pentru neretinerea si neincasarea, retinerea si neplata impozitelor si contributiilor.
Respondentii, in numar de 544, sunt: 58,8% microintreprinderi, 23,1% intreprinderi mici, 11,9% intreprinderi mijlocii, 2,5% intreprinderi mari si 3,7% alta forma juridica.
Intrebati daca au intampinat dificultati in retinerea si plata, in tot sau in parte a impozitelor si contributiilor, 74,1 % dintre respondenti au …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *