Coenzima Q10 – sursa de energie si puternic antioxidant

Coenzima Q10 - sursa de energie si puternic antioxidant

Coenzima Q10 este o substanta liposolubila, cu un rol asemanator vitaminelor, cu precizarea ca Q10 este sintetizata in corp. Este prezenta in fiecare celula a organismului, in special in cele cu activitate foarte intensa precum: ficatul, inima sau creierul. De remarcat ca, desi coenzima Q10 se gaseste in toate celulele organismului, cea mai mare concentratie este in inima. De altfel, izolarea coenzimei Q10 s-a facut din inima de bou in anul 1957, de catre Frederick Crane de la Enzyme Research Center, din cadrul Universitatii Wisconsin, Statele Unite ale Americii.
Coenzima Q10 indeplineste doua functii principale: produce energie si actioneaza ca antioxidant puternic prin inactivarea radicalilor liberi responsabili de distrugerile celulare, fiind deosebit de importanta pentru sportivii de performanta si nu numai.
La nivel dermatologic, Coenzima Q10 stopeaza procesul de imbatranire al pielii. Actioneaza la nivelul epidermei, protejand impotriva efectelor nocive ale razelor UV si prevenind astfel aparitia ridurilor.
Cantitatea necesara de Coenzima Q10 este fabricata de organism in primii 25-30 de ani de viata. La varsta de 24-28 ani, organismul atinge productia proprie maxima de Q10. Dupa 30 de ani, organismul incetineste ritmul fabricarii de Q10 in paralel cu procesul de imbatranire. Pentru a se pastra cantitatea necesara de Q10 in organism se impune ca aportul de Q10 sa fie realizat exogen, prin utilizarea suplimentelor alimentare care nu numai ca sporesc nivelul de Q10 din sange, dar si stimuleaza productia proprie de Q10 a organismului.
Studiile recente arata ca reducerea cantitatii necesare de coenzima Q10 in sange cu doar 25% are drept consecinte aparitia unor serioase probleme de sanatate. Coenzima Q10 este folosita ca supliment nutritional adjuvant in: profilaxia afectiunilor cardiovasculare, afectiunilor sistemului nervos, parodontopatii, tulburari de menopauza, osteoporoza, hipotiroidie, infertilitate, obezitate, afectiuni neurologice degenerative, afectiuni digestive si ale glandelor anexe, sindromul oboselii cronice, suprasolicitare fizica si intelectuala, recuperarea organismului dupa efort, cancer, scleroza multipla, imbunatirea sistemului imunitar, diabet, prostata. Studiile arata ca pentru profilaxia bolilor cardiace, este necesar un aport de 60 mg/zi de Q10 de la varsta de 36 ani pana la 60 ani, asigurandu-va ca nu veti deveni niciodata cardiaci.
Alimentele care contin coenzima Q10 sunt: peste (sardine si ton), carne de vita si organe de animale: inima, ficat, spanac, broccoli, oua, alune. Din pacate, in cursul prelucrarii termice a alimentelor, prin gatire, acest Q10 devine inactiv, desi CoQ10 rezista pana la o temperatura de 100-115 grade. De aceea, este necesar aportul de Q10 prin suplimente nutritive.
Cunoscand rolul important al antioxidantilor, specialistii firmei Hofigal au creat produsul ?Coenzima Q10 in ulei de catina?. Uleiul de catina este un produs specific Europei de Est, catina facand parte din flora spontana a acestei zone. Catina este recoltata din zona Romaniei, aceasta regiune fiind considerata a fi una de referinta in cultivarea acestei plante. Uleiul de catina este foarte bogat in principii active cu actiune antioxidanta, continand o mare concentratie de vitamine liposolubile (A, E, F, K), beta-caroten, carotenoizi si vitamina C. De asemenea, trebuie subliniat faptul ca productia de Q10 in organism este stimulata de vitamina E si de beta-caroten. ?Coenzima Q10 in ulei de catina? reprezinta o noutate datorita faptului ca sunt acoperite cu o substanta care determina capsula sa treaca prin stomac pana in intestin, unde aceasta se absoarbe, eficienta coenzimei fiind astfel maxima.
Nu se cunosc efecte secundare datorate consumului de CoQ10. Se recomanda consultul medical pentru a se stabili doxa necesara pentru tratamentul unor afectiuni sau daca suplimentele se combina cu tratamentul conventional, cantitatea de CoQ10 fiind diferita de la afectiune la afectiune. Pe perioada sarcinii si a alaptarii, femeile trebuie sa se adreseze medicului inainte de a incepe un tratament cu CoQ10.
Mai multe detalii despre Coenzima Q10 si importanta ei pentru organismul uman in emisiunea “Miraculoasa Coenzima Q10” difuzata de SanatateaTV, interviu realizat cu ing. chimist Stefan Manea, director general Hofigal si cu dr. Tatomirescu Adriana. Emisiunea poate fi regasita la categoria Medicina Naturala.
SanatateaTV este prima televiziune online care isi propune sa sublinieze importanta unei vieti sanatoase si a preventiei, dar si sa faciliteze accesul la specialisti pe probleme de sanatate prin realizarea de emisiuni, cu sustinerea unor medici renumiti, dar si a unor personalitati si organizatii din domenii conexe sanatatii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *