Comisar UE: “Fara iluzii. Criza loveste in inima zonei euro!”

Schimbarile recente de guverne din Grecia si Italia si victoria clara a opozitiei conservatoare in alegerile din Spania nu sunt de ajuns pentru linistirea apelor in UE.

Criza din zona euro a lovit din nou in inima Europei, cu cresterea primelor de risc ale obligatiunilor spaniole, italiene si franceze si o scadere de peste 2% a actiunilor europene, in pofida victoriei clare a conservatorilor in alegerile din Spania, cu promisiunea unor noi masuri de austeritate, arata o analiza Reuters, citata de Mediafax.
Majoritatea absoluta obtinuta in Spania de Partidul Popular conservator condus de Mariano Rajoi, care a promis noi masuri de austeritate, nu a reusit sa calmeze pietele financiare tot mai alarmate de absenta unor masuri eficiente de oprire a declinului pietei obligatiunilor suverane.
Primele de risc ale obligatiunilor spaniole, italiane si franceze au crescut, investitorii preferand securitatea obligatiunilor germane, in timp ce actiunile europene au scazut cu peste 2% dupa ce Moody”s a avertizat ca ratingul Frantei ar putea fi in pericol.
Comisia UE apara masurile de austeritate
“Criza loveste in inima zonei euro. Nu trebuie sa ne facem iluzii”, a declarat comisarul pentru Afaceri Economice si Monetare, Olli Rehn. El a aparat politica Uniunii Europene de promovare a austeritatii, blamata pentru sufocarea cresterii economice si a pietei muncii.
“Nu poate fi construita o strategie de crestere prin acumularea de noi datorii, cand capacitatea de rambursare a datoriilor actuale este pusa la indoiala de piete. Creditorii internationali nu pot fi obligati sa dea noi imprumuturi daca nu au incredere sa o faca”, a afirmat Rehn la un seminar la Bruxelles.
In Grecia, noi neintelegeri politice ingreuneaza sarcina noului premier Lucas Papademos, care va incerca luni, la Bruxelles, sa obtina urmatoarea transa din pachetul de finantare externa, desi un lider important al coalitiei din Grecia refuza sa semneze angajamentul scris pentru austeritate si reforme cerut de institutiile financiare.
Randamentele obligatiunilor statelor periferice din zona euro se afla la niveluri-record.
Potrivit presei, consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) a impus o limita saptamanala de 20 de miliarde de euro pentru achizitiile de obligatiuni suverane, nivel care, potrivit analistilor, nu permite BCE sa actioneze eficient pentru calmarea pietei.
Discutiile despre o posibila divizare a uniunii monetare s-au intensificat in randul analistilor, majoritatea din afara zonei euro, in conditiile in care Germania a respins majoritatea solutiilor vehiculate pe piata.
Presedintele Goldman Sachs Asset management, Jim O”Neill, a declarat …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *