Comisarul european Corina Cretu, scrisoare catre premier: Riscam dezangajarea fondurilor UE

“Ma adresez dumneavoastra cu privire la situatia actuala a investitiilor din domeniul transporturilor, ca parte a Programului Operational Infrastructura Mare (POIM) pentru perioada 2014-2020. Avand in vedere ca ne apropiem de jumatatea actualei perioade de programare si ca este momentul in care serviciile Comisiei incep pregatirile pentru urmatoarea perioada de programare, sunt extrem de ingrijorata cu privire la planificarea si implementarea proiectelor de infrastructura de transport care sunt cofinantate de Fondul de coeziune si de Fondul european de dezvoltare regionala (FEDER) in Romania. (…) In acest sens autoritatile romane vor trebui sa acorde o atentie deosebita exercitiilor bugetare pentru doua faza se vor apropia de finalizare iar noile proiecte risca a fi inca in faza de demarare, fara sa genereze cheltuielile necesare”, afirma comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, in scrisoarea adresata ministrului Transporturilor, Lucian Sova, ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, si premierului Viorica Dancila.
Cretu atrage atentia ca pana in prezent doar patru noi mari proiecte majore pentru sectorul feroviar au fost depuse in intervalul 2014-2018, exprimandu-si ingrijorarea cu privire la faza incipienta in care se afla proiectele.
“Pregatirea si prezentarea de proiecte noi pentru perioada de programare actuala a fost mult intarziata. Pana in prezent, numai patru proiecte majore au fost depuse intr-un interval de timp de patru ani: tronsonul de cale ferata Radna-Gurasada-Simeria (1 306 milioane EUR din Fondul de coeziune, aprobat), autostrada Sebes-Turda faza II (272 de milioane EUR din FEDER, aprobat), autostrada Campia Turzii-Ogra-Targu-Mures (247 milioane EUR din Fondul de coeziune, in curs de evaluare) si Magistrala 6 a retelei de metrou din Bucuresti (657 milioane EUR din Fondul de coeziune, in curs de evaluare). Recent, autoritatile romane au anuntat o lista de proiecte majore de transport pe care doresc sa le inainteze Comisiei in 2018, printre care: Podul peste Dunare de la Braila, DN73 Brasov-Pitesti (faza a doua), SibiuPitesti loturile 1 si 5, eventual, Craiova-Pitesti, autostrada Transilvania si varianta de ocolire Bacau. Salut faptul ca noi proiecte sunt in curs de pregatire spre a fi inaintate Comisiei, dar in acelasi timp imi exprim ingrijorarea fata de nivelul scazut de maturitate al acestora”, se mai arata in scrisoare.?
Comisarul european mai precizeaza ca aceasta cauza tara noastra risca “dezangajari imediate”.
“Faptul ca pregatirea proiectelor este foarte slaba si prin urmare, concentrata pe un numar limitat de investitii, inseamna ca intarzierile inregistrate in implementarea acestor cateva proiecte ar putea conduce la …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *