Comisarul pentru Energie al UE face o legatura intre proiectul South Stream si pozitia politica a Rusiei in Ucraina

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Gunther Oettinger, comisarul pentru Energie al Uniunii Europene,?face o legatura intre proiectul gazoductului South Stream si pozitia politica a Rusiei in conflictul din Ucraina, relateaza publicatia Novinite, citata de Mediafax.
Citeste si: Rusia ACUZĂ Ucraina de incalcarea Conventiei de la Geneva
Intr-un interviu acordat publicatiei Frankfurt Allgemeine Son, Oettinger a spus ca discutiile au ajuns intr-un blocaj pentru ca Rusia nu vrea sa accepte legislatia UE in domeniul energiei si pentru ca criza din Ucraina a eclipsat orice alta problema.
„Vom continua discutiile cu partenerii rusi daca acestia vor reveni la respectarea practicilor juridice internationale si daca vor fi dispusi la o colaborare constructiva, in baza legislatiei in domeniul energiei”, a afirmat comisarul.
El a aratat in mod clar ca diferendele au fost discutate la nivel tehnic.
Citeste si: John Kerry confirma ca Putin retrage trupele de la frontiera cu Ucraina
„In actuala situatie, cu conditii de razboi-civil in estul Ucrainei si fara recunoasterea de catre Moscova a guvernului de la Kiev, in mod cert nu vom ajunge la un acord politic”, a spus Oettinger.
Gazoductul South Stream va trece pe sub Marea Neagra, din Rusia catre Bulgaria, iar de acolo un tronson va fi catre Italia, prin Grecia, iar un altul catre Austria, prin Serbia, Ungaria si Slovacia.
Constructia conductei are rolul sa diversifice rutele catre Europa, ocolind Ucraina.
Citeste si: Presedintele OSCE: Retinerea observatorilor constituie un „act de sabotaj”
Potrivit publicatiei germane, Gazprom a comandat deja conductele pentru tronsonul de sub Marea Neagra, iar instalarea acestora va incepe in toamna.
Intre timp, directorul general al Gazprom, Alexey Miller, a anuntat sambata ca Comisia Europeana nu poate opri constructia South Stream si ca primele livrari de gaze vor ajunge in Bulgaria, prin aceasta conducta, in decembrie 2015.
In urma cu cateva zile, Comisia Europeana a cerut, prin intermediul unei comunicari adresare Parlamentului European, ca proiectul South Stream sa fie oprit pana cand va respecta in totalitate legislatia europeana.
Citeste si: Protestatarii nu parasesc Euromaidanul. Ii dau o sansa lui Porosenko, timp de o luna
La sfarsitul lunii aprilie, Rusia a reclamat UE la Organizatia Mondiala a Comertului, contestand legislatia comunitara in domeniul energiei (Third Energy Package).
Potrivit Comisiei Europene, acordurile interguvernamentale intre Rusia si tarile de tranzit incalca mai multe reguli europene. De exemplu, Gazprom va fi in cadrul proiectului atat producator cat si distribuitor de gaz, fapt ce contravine …

spot_img