Comisia de la Venetia a inregistrat cererea lui Iohannis cu privire la Legile Justitiei

0
1

“Comisia de la Venetia a inregistrat dosarul cu privire la modificarea Legilor Justitiei din Romania, cu nr 924/2018 – Romania – Draft Legislation on the Judiciary, si a anuntat primirea solicitarilor din partea APCE si a presedintelui Iohannis”, se arata intr-un mesaj al liberalilor remis MEDIAFAX.
“Printr-o scrisoare datata 3 mai 2018, presedintele Romaniei, domnul Klaus Werner Iohannis a cerut Comisiei de la Ventia sa ofere o opinie asupra proiectelor de lege de revizuire a legilor referitoare la statutul judecatorilor si procurorilor, legea privind functionarea si organizarea CSM si legea privind organizarea judiciara din Romania. De asemenea, Comisia de Monitorizare a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a decis, pe 26 aprilie 2018, sa solicite un punct de vedere de la Comisia de la Venetia asupra amendamentelor din proiectele de legi ale Justitiei din Romania”, se arata pe site-ul oficial al Comisiei de la Venetia.
Klaus Iohannis a anuntat miercuri ca va sesiza Curtea Constitutionala si Comisia de la Venetia pe pachetul de legi ale Justitiei. Seful statului a sesizat, vineri, CCR in legatura cu neconstitutionalitatea Legii 304/2004 privind organizarea judiciara, care face parte din pachetul celor trei legi ale justitiei, informeaza Administratia Prezidentiala.
“Constat chiar de la inceput ca ele (n.r.: legile Justitiei) nu sunt deplin adecvate nici cadrului constitutional intern si nici standardelor europene in materie. Unele dispozitii de modificare a legii 303/2004 au fost declarate neconstitutionale in doua randuri. Cu toate acestea, chestiuni privind integritatea si raspunderea magistratilor contravin Constitutiei. Lege 304/2004 a ajuns la promulgare si am constat ca ridica probleme. Noile reglemetari risca sa blocheze actul de justitie. Apoi sunt create noi structuri menite nu sa eficientizeze justitia, ci sa timoreze magistratii. Nici legea 317/2004 nu are o redactare mai fericita caci ea instituie o segregare a garantului …

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here