Comisia Europeana propune obligativitatea cartilor de identitate biometrice. Romania, primul loc la falsificari

“Comisia Europeana propune imbunatatirea elementelor de securitate ale cartilor de identitate ale cetatenilor UE (…). In contextul in care aproximativ 80 de milioane de europeni nu au carti de identitate care sa poata fi scanate deoarece nu au elemente biometrice de identificare, obiectivul este blocarea utilizarii documentelor false de catre teroristi si infractori de drept comun pentru a ajunge din state extracomunitare in spatiul UE”, anunta Comisia Europeana intr-un comunicat postat pe site-ul institutiei.
Date furnizate de Agentia UE pentru protectia frontierelor (Frontex) arata ca Romania ocupa primul loc la capitolul documente de identitate falsificate, potrivit site-ului agentiei ANSA. Pe locurile urmatoare se situeaza Italia si Grecia.
Printre masurile propuse de Comisia Europeana se numara adoptarea unor standarde comune de securitate la nivel comunitar si “obligativitatea transpunerii datelor biometrice pe cardurile de identitate”, adica a amprentelor si imaginilor faciale.
“La sase luni dupa ce a prezentat, in octombrie 2017,?pachetul antiterorism, Comisia propune o serie de masuri care au urmatoarele obiective:
intarirea securitatii cartilor de identitate si reducerea fraudarii documentelor;
asigurarea accesului autoritatilor de aplicare a legii si al celor judiciare la probe electronice si la informatii financiare;
impunerea de noi restrictii asupra accesului teroristilor la precursorii de explozivi si consolidarea controalelor asupra importului si exportului de arme de foc”, se arata in comunicatul CE.
In document, se mai precizeaza ca propunerile prezentate “ar trebui sa fie adoptate de colegiuitori in regim de urgenta, astfel incat cetatenii UE sa traiasca intr-un climat de siguranta si mai puternic”.
Imbunatatirea elementelor de securitate ale cartilor de identitate
Comisia Europeana propune imbunatatirea elementelor de securitate cu care sunt prevazute cartile de identitate ale cetatenilor UE si documentele de sedere ale membrilor de familie ai acestora din afara UE.
Masurile aprobate:

stabilirea unor standarde comune de securitate in intreaga UE?in conformitate cu standardele minime de securitate stabilite de OACI;

instituirea obligativitatii datelor biometrice in cazul tarilor care elibereaza carti de identitate: de acum inainte, cartile de identitate ale cetatenilor UE (in varsta de peste 12 ani) si documentele de sedere ale …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *