Comisia Iordache: Judecatorii si procurorii, eliberati din functie daca nu indeplinesc conditia bunei reputatii

Judecatorii si procurorii sunt eliberati din functie in cazul neindeplinirii conditiilor prevazute la art. 14 alin. (2) lit. a) si e) ori a conditiei privind buna reputatie, daca in acest ultim caz se apreciaza ca nu se impune mentinerea in functie, prevede textul adoptat, la propunerea PSD, la OUG 92/2018 de modificare a legilor Justitiei.
Membrii comisiei au acceptat un amendament al USR, care prevede ca vor fi promovati la Parchetul de pe langa ICCJ procurorii care nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii trei ani, textul initial nestabilind un termen.
“Pentru a fi promovati in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, procurorii trebuie sa nu fi fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani, sa aiba o buna pregatire profesionala, o conduita morala ireprosabila, cel putin 10 ani vechime in functia de procuror sau judecator, cel putin gradul profesional corespunzator parchetului de pe langa curtea de apel si sa fi fost declarati admisi in urma unui concurs organizat de catre comisia constituita in acest scop”, prevede textul adoptat.
Potrivit unui alt text adoptat la propunerea PSD, “judecatorii sau procurorii care indeplinesc conditiile prevazute de art. 33 indice 1 si de art. 105 din Legea 303/2004 si care demisioneaza in vederea exercitarii unei functii in cadrul unei institutii sau autoritati publice nationale, organism international, institutie a UE sau institutie internationala au dreptul sa li se rezerve, pentru o perioada de maxim 6 ani, postul din care demisioneaza. Postul astfel rezervat va fi ocupat din fondul de rezerva al Ministerului Justitiei”.
Comisia nu a modificat prevederea referitoare la pensionarea judecatorilor si procurorilor. Potrivit OUG 92, pensionarea la 20 de ani vechime in magistratura a fost abrogata.
Secretarul de stat Marian Mot de la Ministerul Justitiei a precizat ca s-a dispus prorogarea intrarii in vigoare a acestei dispozitii pana cand CSM va face o evaluare a numarului magistratilor care ar beneficia de aceasta prevedere.
“Stim ca aceasta este una dintre criticile Comisiei de la Venetia. Eu as opina pentru faptul …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *