Comisia speciala a amanat pentru a doua oara dezbaterea Codurilor penale

Comisia a aprobat prin vot amanarea pentru marti a transpunerii Directivei privind prezumtia de nevinovatie, Florin Iordache motivandu-si propunerea prin faptul ca la discutie trebuie sa fie prezent si ministrul Justitiei, Tudorel Toader.
Comisia parlamentara speciala ar fi trebuit sa dezbata astazi modificarile propuse la cele doua Coduri penale pentru transpunerea Directivei Parlamentului European privind prezumtia de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces, dupa ce joia trecuta au amanat acest lucru.
Membrii comisiei au convenit joi ca sedinta sa fie reluata luni dimineata la ora 9.00.?
Inca de la inceputul sedintei de joi a comisiei speciale, PNL si USR au solicitat suspendarea acesteia si au acuzat PSD-ALDE ca, prin modificarile propuse Codurilor penale, se depaseste cu mult cadrul Directivei.
“Solicit suspendarea lucrarilor sedintei, PNL va parasi lucrarile sedintei urmand sa revenit dupa expirarea perioadei de doliu national”, a spus deputatul PNL Catalin Predoiu.
“In consens suntem si noi, practic aceasta sedinta este de informare, nu discutam, nu dezbatem, nu votam nimic. Era o informare a colegilor”, i-a replicat presedintele Comisiei speciale, Florin Iordache.
Predoiu a mai solicitat ca ministrul Justitiei, Tudorel Toader, sa fie si el prezent la discutiile din comisie pe marginea modificarii Codurilor penale.
CITESTE SI?Propunere PSD: Fapta sa fie incriminata doar daca foloasele materiale obtinute sunt in beneficiul celui care o comite
“Solicitarea ferma catre dumneavoastra si catre Guvern este de a revizui acest proiect pana cand intram in dezbaterea lui, intrucat continutul lui, asa cum a fost distribuit, depaseste cu mult scopul Directivei si nu se mai opreste doar in marginea consolidarii prezumtiei de nevinovatie si a dreptului la aparare, ci afecteaza in mod serios politica penala a statului si capacitatea organelor de ancheta de a-si indeplini misiunea de combatere a infractionalitatii, inclusiv a coruptiei si a crimei organizate. O alta cerere este aceea de a avea la aceasta masa pe tot parcusrsul discutiei legata de transpunerea Directivei pe ministrul Justitiei, Tudorel Toader. Acest proiect este unul de cooperare judiciara intre sistemele judiciare membre ale Uniunii Europene. O discuitie pertinenta, profesionista, echilibrata nu poate avea loc fara ministrul Justitiei la aceasta masa”, a mai spus Predoiu.
“Daca vedeti, nici macar la nivel de secretar de stat nu e prezent ministerul si, in aceste conditii, clar nu puteam discuta”, a spus Iordache.
“Ceea ce este cuprins in aceste propuneri legislative depaseste cu mult cadrul Directivei privind prezumtia de nevinovatie. Se ataca practic institutii importante din procedura penala, din Codul penal, se doreste reconfigurarea unor infractiuni, se intra pe procedurile de reglementare asupra probelor, asupra masurilor preventive, arestarii si asa mai deprate. Daca s-ar adopta aceste amendamente, s-ar curata de dosare nu doar intreg Parlamentul, dar cred ca n-am mai avea de a face cu infractiuni in Romania”, a spus la randul sau deputatul USR Stelian Ion.
Membrii comisiei au convenit ca sedinta sa fie reluata luni dimineata la ora 9.00.?
Profitand de transpunerea directivei?Parlamentului European privind prezumtia de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces, PSD, ALDE si UDMR au propus o serie de amendamente la Codul Penal si la Codul de procedura penala.
Unul dintre aceste …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *