Ministrul educatiei, Cristian Adomnitei, sustine ca autorul scurgerii de informatii privind Bacul la Romana a fost identificat. Demnitarul refuza sa dea nume. In cursul zilei de luni, singurul site personal ce a publicat cerintele si rezolvarile subiectelor are adresa www.pauliero.ro. Proprietarul este, din informatiile noastre, un profesor de informatica din Brasov. Motivul pentru care s-a incercat sabotarea Bacului nu a fost precizat. Un scenariu luat in calcul sugereaza ca discreditarea acestei forme de examinare ar folosi profesorilor de romana. Actualele cerinte nu presupun memorizarea textelor predate la meditatii, asa cum se intampla in cazul comentariilor pentru operele literare, pana acum. Ieri, site-ul nu mai functiona.
Dupa declaratia publica potrivit careia a avut loc „o tentativa de scurgere a cerintelor de la subiectele orale de Romana de la examenul de Bacalaureat”, ministrul educatiei, Cristian Adomnitei, ne-a declarat ca fost identificat un suspect, „un administrator din sistemul educational informatizat”, care se afla in ancheta organelor Ministerului de Interne. Ministrul a refuzat sa precizeze identitatea „faptasului”, afirmand ca va face cunoscut numele acestuia imediat dupa finalizarea cercetarilor. Din sursele noastre neautorizate, se pare ca persoana vizata este un profesor de informatica din Brasov, care ar fi publicat pe blogul personal noua reasezare a cerintelor de la subiectele orale pentru proba de la Limba si literatura romana. Blogul in cauza a fost singurul care a publicat luni noile cerinte ale subiectelor de la oral, fiind postate si rezolvarile corecte preluate dupa culegerile tiparite. Ziarul „Gardianul” a descoperit adresa blogului: www.pauliero. ro. Ieri, site-ul nu mai functiona. Mai multe cadre didactice aflate in comisiile de examinare de la Bacalaureat considera ca nu poate fi vorba de nici o scurgere de informatii. Aceasta convingere are drept cauza faptul ca duminica, la ora 14.00, deci cu o zi inainte de inceperea probei orale de romana, in cele 750 de centre s-a dat parola pentru deschiderea documentului in care erau prezentate cerintele pentru fiecare dintre cele 100 de subiecte publicate pe site-ul ministerului. In fiecare centru erau prezente, potrivit metodologiei, cate 10 cadre didactice. Odata ce s-au facut publice aceste cerinte, un cadru didactic, adica persoana despre care ministrul Adomnitei sustine ca a fost identificata ca autor „scurgerii de informatii”, a introdus continutul documentului pe blogul personal. In mod normal, potrivit metodologiei de organizare si desfasurare a Bacalaureatului, parola trebuia data in ziua sustinerii probei, cu doua ore inainte de inceperea examenului.
„Este o eroare pe fond, deoarece nu s-a luat in calcul momentul cand s-a dat parola. Cerintele erau cunoscute inca din aprilie, iar cele dezvaluite acum nu aveau mentiunea de ?strict secret?, nu scria ?confidential?. Parerea noastra este ca aceasta intamplare va crea un precedent pentru proba de la scris, deoarece in ziua examenului parola va fi data dimineata la radio. Existand decalaje intre scoli, este limpede ca unele dintre acestea vor afla subiectele cu mult timp inainte de inceperea probei, exact cat trebuie ca cei mai multi dintre candidati sa aiba timp a le pregati”, ne-a declarat Gheorghe Radulescu, presedintele Agentiei de Evaluare si Acreditare a Calitatii in Educatie. In continuare, presedintele comisiei de Bacalaureat, secretarul de stat Zvetlana Preoteasa, ne-a declarat ca „aceasta problema este de competenta celor de la Interne. Pana la aceasta ora, examenul de Bacalaureat a decurs foarte bine”.
Un posibil efect al actiunii ministrului educatiei, Cristian Adomnitei, este explicat ca fiind o incercare de eliminare a probelor orale de la examenul de Bacalaureat. In acest mod, se doreste ca evaluarea finala de dupa ciclul liceal sa se faca numai prin probe scrise, situatie ce ar determina inmultirea cererilor pentru meditatii particulare si, evident, cresterea taxelor pentru o ora de pregatire la romana.