Concediul si indemnizatia de crestere a copilului 2018. Cum se obtin si ce s-a schimbat anul acesta

Legea da dreptul atat mamei, cat si tatalui sa obtina concediul si banii aferenti pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani (trei ani, pentru copilul cu handicap). Pentru asta, trebuie sa fi realizat timp de cel putin 12 luni venituri impozabile in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010.
Citeste si?Indemnizatia pentru cresterea copilului s-a majorat de la 1 ianuarie. Cat vor primi mamele cu gemeni sau tripleti
“Persoanele care, in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit (…), beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani, respectiv trei ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara”, prevede actul normativ amintit.
In afara de banii obtinuti din salarii, activitati independente, activitati agricole, silvicultura si piscicultura, cele 12 luni de venituri necesare anterior nasterii copilului pot fi constituite integral si din perioade in care, de exemplu, solicitantii au beneficiat de somaj, concediu medical, pensie de invaliditate sau concediu fara plata pentru cresterea copilului.
Indemnizatia lunara pentru cresterea copilului se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului.
De la 1 ianuarie 2018, indemnizatia lunara pentru cresterea copilului are o limita minima de 1.250 de lei, in crestere de la 1.232 de lei (valoarea minima in 2017). Daca anul trecut indemnizatia minima se calcula raportat la salariul minim, lucrurile s-au schimbat, mai nou. Acum, indemnizatia minima se raporteaza la valoarea indicelui social de referinta, care este de 500 de lei.
Limita maxima este de 8.500 de lei.
Mai multe detalii pe …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *