Conflict intre Consiliul si Parlamentul UE pe tema Schengen. Ce face Romania

Reforma regulilor ce guverneaza spatiul Schengen starneslte un conflict intre Parlament si Consiliul UE

Decizia de a exclude eurodeputatii din procesul de decizie ar putea declansa proceduri judiciare din partea Comisiei Europene (CE) si a PE. Un oficial european a declarat ca aceasta ar reprezenta “cea mai mare confruntare dintre Parlament si Consiliu de la (adoptarea) Tratatului de la Lisabona”. Carlos Coelho, raportorul PE pe tema proiectului unui mecanism pentru evaluarea modului in care statele membre implementeaza regulile Schengen, a declarat ca Parlamentul va lansa actiuni judiciare impotriva Consiliului daca va continua cu acest plan.
Romania este singura dintre cele 27 de state membre care se opune acestei decizii, dar diplomatii europeni sunt increzatori ca joi, la reuniunea ministrilor de Interne de la Luxembourg, Bucurestiul se va abtine de la vot, lucru care nu va periclita unanimitatea necesara pentru a schimba baza legala a noului mecanism de evaluare si, astfel, se va evita necesitatea de a obtine consensul PE asupra proiectului.
“Rezervele Romaniei se bazeaza pe ideea ca, in iunie 2011, Consiliul (de Ministri) a cerut o reforma a guvernantei Schengen centrata pe comunitate”, a declarat un diplomat. “In contextul experientei recente, Romania nu este chiar confortabila cu o abordare exclusiv guvernamentala in acest domeniu”, a adaugat acesta. Aderarea Romaniei la Schengen este blocata de Olanda, dar Bucurestiul spera sa obtina unda verde …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *