Consilierul prezidential Bogdan Aurescu, la Washington in plin scandal al ambasadelor din Israel
Vizita consilierului prezidential Bogdan Aurescu este anuntata de Ambasada Romaniei la Washington, care precizeaza ca ambasadorul George Maior a participat la toate intalnirile consilierului Bogdan Aurescu.
Bogdan Aurescu a mers in SUA in plin scandal iscat de pozitiile divergente exprimate de presedintele Klaus Iohannis si Guvernul Dancila privind mutarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim.?
In timp ce guvernul a adoptat un memorandum despre care sustine ca are rolul de a initia discutiile privind mutarea ambasadei Romaniei la Ierusalim, urmand miscarea SUA, presedintele Iohannis afirma ca mentine pozitia Romaniei de a aborda acest subiect dupa finalizarea procesului de pace in Orientul Mijlociu, care presupune existenta a doua state, Israel si Palestina.
Statele UE au vrut sa adopte o pozitie comuna de a condamna mutarea ambasadei SUA la Ierusalim, insa au fost patru state, printre care si Romania, care s-au opus sa semneze acest document. Ministerul roman de Externe a motivat ca documentul era partinitor, insa consecinta refuzului de a-l semna a fost rechemarea la Ramallah a ambasadorului palestinian de la Bucuresti.
Comunicatul Ambasadei Romaniei in SUA
Consilierul prezidential pentru politica externa Bogdan Aurescu a efectuat miercuri, 16 mai 2018, o vizita de lucru la Washington DC. Programul a cuprins o intrevedere cu Wess Mitchell, asistent al secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene si eurasiatice, o masa rotunda organizata de think-tank-ul Atlantic Council cu tema “The Three Seas Initiative: Priorities and Concrete Deliverables of the Bucharest Summit”, precum si un seminar cu companiile din cadrul AMRO (American Romanian Business Council) pe tema stimularii participarii companiilor americane la Summit-ul Initiativei celor Trei Mari pe care Romania il va gazdui in luna septembrie.
La toate momentele vizitei a participat ambasadorul Romaniei in SUA, George Cristian Maior.
Intrevederea cu Wess Mitchell a prilejuit o discutie aprofundata despre Parteneriatul Strategic dintre Romania si SUA, obiectivele Romaniei pentru Summit-ul NATO din luna iulie si stadiul pregatirilor, precum si rezultatele concrete preconizate pentru Summit-ul Initiativei celor 3 Mari din luna septembrie, de la Bucuresti.
Bogdan Aurescu a amintit intrevederea deosebit de fructuoasa dintre Presedintele Klaus Iohannis si Presedintele Donald Trump, care s-a desfasurat la 9 iunie 2017 la Washington, si care a conferit Parteneriatului Strategic dintre Romania si SUA mai multa substanta si robustete, reprezentand un puternic imbold politic pentru dinamizarea dialogului bilateral in domenii-cheie precum securitatea si apararea, economia, comertul si schimburile culturale. In acest sens a subliniat necesitatea dezvoltarii tuturor acestor domenii, prin dialogul strategic bilateral pe temele de interes comun.
Pe agenda discutiilor s-au aflat si prioritatile pentru Summit-ul NATO din iulie, care se va desfasura la Bruxelles.
Consilierul prezidential Bogdan Aurescu a prezentat obiectivele pe care tara noastra le urmareste cu prilejul Summit-ului aliat din luna iulie, care, in viziunea Romaniei, este necesar sa continue intarirea dimensiunii de aparare si descurajare a NATO, inclusiv in regiunea Marii Negre, in partea sudica a Flancului Estic. In acest sens a pledat pentru acordarea unei atentii sporite situatiei de securitate de la Marea Neagra in cadrul pregatirii Summit-ului.
O atentie speciala a fost acordata obiectivului intaririi cooperarii economice la nivel bilateral si regional. In acest context, consilierul prezidential Bogdan Aurescu a informat in legatura cu stadiul pregatirilor pentru Summit-ul Initiativei celor Trei Mari, care va fi organizat de Romania in perioada 17-18 septembrie 2018, la Bucuresti, dezideratul fiind de a trece intr-o noua faza a Initiativei, cea a rezultatelor concrete. A evidentiat ca Initiativa are rolul de a contribui inclusiv la consolidarea relatiei transatlantice, prezenta economica a SUA in regiune reprezentand un catalizator suplimentar in acest sens. A incurajat, in acelasi timp, o reprezentare cat mai consistenta din partea mediului de afaceri american la Forumul de Afaceri al Initiativei celor Trei Mari, care se va desfasura in paralel cu Summit-ul, care este de natura sa aduca beneficii in plan regional, dar si in relatiile economice romano-americane.
Wess Mitchell a exprimat aprecierea pentru soliditatea Parteneriatului Strategic cu Romania, care este aliat de incredere al SUA.
Cele doua dezbateri pe tema Initiativei celor Trei Mari au oferit oportunitatea prezentarii de catre consilierul prezidential …