Constantenii, prizonierii incalzirii centralizate

Aproape 80.000 de familii sunt racordate la reteaua de incalzire centralizata in Constanta. Fara gaze pe timpul comunismului si mult timp dupa, orasul s-a bazat numai pe acest sistem pentru a-si incalzi apartamentele. De altfel, pentru multi bucuresteni poate parea bizar ca si acum aceste familii cara periodic butelii cu gaz metan pentru aragaz. Odata cu introducerea retelei de gaze, mii de constanteni au dorit sa migreze de la reteaua centralizata pentru una individuala. In 2006 li s-a pus o piedica majora.?
Legea nr. 325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termica, aplicabila din 2007, stipuleaza clar, conform articolului nr. 3, ca se aplica principiul a”un condominiu – un sistem de incalzirea”. Cum putini apucasera sa se debranseze, lucrurile au fost practic blocate.
Radu Mazare, “groparula”?sistemului centralizat
Pana in 2011, de bine, de rau, facturile la incalzire erau suportabile. Constantenii plateau, ca in Bucuresti, o gigacalorie de 170 de lei. Primarul Radu Mazare a avut insa o idee despre care opozitia a spus ca are caracter electoral: a eliminat subventia pentru gigacalorie si a inceput sa acorde ajutoare de incalzire pentru persoanele cu venituri mici. Asa se face ca a urmat un exod din reteaua RADET a celor care aveau de platit o gigacalorie de aproape 400 de lei, adica si peste 1.000 de lei pe luna. Fiind vorba despre persoane cu venituri mai mari, acestea si-au permis investitia intr-o centrala pe gaze si au gasit metode de debransare. Unii au facut cu de la sine putere. a”Mi-am taiat singur tevilea”, a spus un constantean care sta la ultimul etaj. RADET recunoaste ca nu are ce face in astfel de cazuri si ca cei care isi taie tevile trebuie sa ajunga la o intelegere cu asociatia de proprietari. De iarna trecuta, primaria subventioneaza din nou gigacaloria, care a sarit de 400 de lei, iar populatia plateste 250 de lei.
In prezent, taxa de debransare de la reteaua de termoficare este de 496 lei, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *