Contradictie. SRI raporteaza de doua ori mai multe interceptari decat au declarat judecatorii! INFOGRAFIC

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

In 10 ani, Serviciul Roman de Informatii (SRI) a pus in executare aproximativ 250.000 de mandate de interceptare a telefoanelor emise de judecatori. Intre anii 2005 si 2014, numarul acestora este 247.575. Aceasta cifra cuprinde si prelungiri, si extinderi ale mandatelor initiale.?
„Romania libera” a ajuns la aceasta cifra consultand rapoartele de activitate ale SRI. Cifrele pentru 2015 nu sunt inca disponibile, deoarece raportul de activitate nu a fost inca depus la Parlament si dat publicitatii.
La o populatie de aproximativ 20 de milioane de romani, ponderea mandatelor de ascultare este de doar 1,25%. Daca tinem cont ca, in baza unui mandat, au fost interceptate comunicatiile a 2-3 persoane in medie, asta inseamna ca SRI a ascultat circa 500.000-750.000 de persoane.
Desigur, este vorba de interceptarea legala a telefoanelor, in cazul unor persoane urmarite penal pentru incalcarea legislatiei penale sau suspecte ca au atentat la siguranta natio?nala a Romaniei, la ordinea publica sau in domeniul apararii.
Important de mentionat ca SRI este autoritatea nationala in domeniul interceptarii comunicatiilor, prin intermediul Centrului National de Interceptare a Comunicatiilor (CNIC). Mandatele de interceptare sunt puse in aplicare in baza art. 20-22 din Legea nr. 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului sau in baza art. 91/1-5 din Codul de Procedura Penala, pentru toate structurile din Sistemul Natio?nal de Securitate. Concret, institutiile beneficiare au fost Ministerul de Interne, SRI, SPP, SIE si ?MApN.
Pana in 2016, SRI a interceptat comunicatii mobile sau fixe si in beneficiul Ministerului Public (Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Parchetele de pe langa Curtile de Apel, Directia Nationala Anticoruptie), dar Curtea Constitutionala i-a luat acest drept legal, printr-o decizie intens comentata la acea vreme. ?
Daca in 2005, anul accelerarii ofensivei anticoruptie, judecatorii au aprobat doar 6.370 de mandate, in 2014 s-a ajuns la 44.759 de mandate, adica de circa sapte ori mai mult. O alta comparatie relevanta pentru modul in care a crescut numarul mandatelor de interceptare. In primii cinci ani, intre 2005 si 2009, au fost aprobate 62.681 de mandate de interceptare. In urmatorii cinci ani, intre 2010 si 2014, numarul acestora s-a triplat, pana la 186.030 de mandate.
Neconcordante
In luna mai a acestui an, avocatului clujean Radu Chirita a publicat pe blogul personal o situatie a mandatelor de interceptare a telefoanelor aprobate de instantele romanesti. ?Foarte interesant este faptul ca numarul acestora este sensibil mai mic decat cel comunicat de SRI, prin intermediul rapoartelor sale de activitate.?
Astfel, potrivit lui Radu Chirita, in perioada 2010-2015 (septembrie), instantele au aprobat 102.729 de mandate de interceptare a telefoanelor (in conditiile in care s-au solicitat 109.946 de autorizatii). Cifra este mult mai mica decat cea comunicata de SRI in rapoartele sale de activitate, respectiv 186.030 de mandate. Cu atat mai mult cu cat, asa cum spuneam, pentru anul 2015 nu exista inca date oficiale, deci este de asteptat ca numarul de mandate sa depaseasca 200.000. Asadar, SRI sustine ca numarul mandatelor de ascultare a telefoanelor aprobate de judecatori este dublu fata de cel comunicat oficial de instante.?
De precizat ca datele prezentate de avocatul clujean nu provin de la toate instantele din tara. Doar cinci instante au refuzat insa sa furnizeze informatii, deci cifrele sunt extrem de relevante. Este vorba de date de la 173 din 176 de judecatorii, de la 40 din 42 de tribunale, de la toate cele 15 curti de apel, de la toate instantele militare si de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). ?
Pe baza datelor furnizate de instante, Radu?Chirita a tras o serie de concluzii foarte interesante:- ?ICCJ a admis 4.522 cereri din 4.523, respingand doar una singura.?- ?6 curti de apel au o rata de aprobare a autorizatiilor de interceptare de 100%. Este vorba de Cluj, Bucuresti, Iasi, Timisoara, Oradea si Pitesti.?- ?In total sunt 61 de instante care au admis tot. Recordul e la Tribunalul Galati, care din aproape 3.000 de cereri nu a gasit niciuna in neregula.?- ?Singurele instante unde judecatorii examineaza astfel de cereri si le admit numai pe cele OK sunt instantele militare.- ?Un caz special este cel al Tribunalului Suceava, care a respins 39% din cererile formulate, dar are totusi un numar urias de cereri admise, peste 5.700.- Procurorii de la Parchetul de pe langa Judecatoria Saveni au obtinut de la judecatori… 259 de mandate de ascultare a telefoanelor. „Exista 250 de dosare la acel parchet? Ma tot intreba?? Cititorii or fi intrat pe Google sa vada unde e Saveniul?”, se intreaba Radu Chirita. ?
RĂSPUNS SRI. …

spot_imgspot_img