Control al Ministerului Sanatatii la Spitalul CF 2, in legatura cu transfuzia gresita

Ministerul Sanatatii efectueaza, luni dimineata, un control la Spitalul CF 2 din Capitala, dupa ce, in 26 iulie,?unei femei i-a fost administrata o transfuzie sanguina gresita, informeaza Mediafax.
“Corpul de control al Ministerului Sanatatii, impreuna cu un reprezentant al Ministerului Transporturilor si cu medici specialisti, continua investigatiile in cazul transfuziei gresite”, a declarat?purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Laurentiu Colintineanu.
?
In 26 iulie, o pacienta?in varsta de 39 de ani, care era internata la Spitalul CF 2 cu diagnosticul de cancer col uterin, ?a primit?o transfuzie cu grupa sangvina AB4 pozivit, in conditiile in care ea are grupa sangvina 0 pozitiv. La aproximativ o ora si jumatate dupa interventia chirurgicala, s-au instalat primele semne de soc hemoragic si hematurie, iar pacienta a fost transportata la reanimare unde a primit tratament de echilibrare si a fost facuta recomandarea unei noi transfuzii. Trei zile mai tarziu, femeia?a fost mutata de la Spitalul CF2 la Spitalul Universitar.
Citeste si:?Inspectorii DSP: Unitatea de transfuzie a Spitalului CF 2 indeplineste conditiile pentru autorizare
?
Directia de Sanatate Publica Bucuresti a facut, la sfarsitul lunii iulie, un control la Spitalul CF 2. Inspectorii DSP au constatat atunci ca transfuzia de sange gresita s-a datorat unei erori de etichetare facute de asistenta medicala care a prelevat probe de sange de la femeia operata, la o ora si jumatate dupa transfuzie aceasta intrand in soc hemoragic.
In raportul trimis Ministerului Sanatatii dupa controlul de la Spitalul Clinic CF2, inspectorii DSP au aratat ca Unitatea de transfuzie a spitalului (UTS) nu este autorizata conform normelor legale in vigoare. De asemenea, nu exista o procedura de testare a grupei sanguine la patul pacientului, respectiv in sala de operatii, iar registrele si evidentele referitoare la testele pretransfuzionale nu sunt complete. In urma verificarilor, spitalul a fost amendat cu 30.000 de lei.
Citeste si:?Ancheta la Spitalul CF 2, in legatura cu transfuzia gresita. Amenda de 700 de lei pentru asistenta care s-a ocupat de pacienta
Inspectorii au dispus, de asemenea, urgentarea masurilor de autorizare a unitatii de transfuzii, in termen de 15 zile, avand in vedere ca deficientele de dotare sunt minore, restul de masuri ce trebuie luate fiind legate de proceduri interne. Inspectorii au anuntat atunci ca, dupa doua saptamani, vor face o noua verificare a UTS.
Ulterior, inspectorii sanitari au verificat registrele din Unitatea de transfuzii a Spitalului CF 2 , unde trebuiau inregistrate, potrivit legii, transfuziile, distribuirea pungilor cu sange sau produse sanguine, grupa de sange si factorul Rh pentru fiecare pacient la care au fost administrate astfel de produse.
Asistenta medicala din cauza careia s-a facut, in 26 iulie, transfuzia de sange gresita la Spitalul CF 2 a fost amendata de inspectorii sanitari cu 700 de lei.?Totodata,?DSP Bucuresti a sesizat Colegiul Medicilor …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *