Controlul poate preveni 8 din 10 cazuri de cancer de col uterin.

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Programele de screening pentru cancerul de col uterin pot preveni pana la 80% din cazurile de imbolnavire, arata studiile realizate de European Cervical Cancer Association (ECCA).
?
In fiecare an, 60.000 de femei din Europa se imbolnavesc de cancer de col uterin, iar 30.000 mor din aceasta cauza. Explicatia pentru aceste cifre ingrijoratoare este faptul ca multe tari nu au adoptat inca programe eficiente si coerente de screening si de vaccinare, astfel ca femeile din aceste tari nu au acces la aceste mijloace de protectie. In plus, chiar si in statele unde aceste programe sunt in desfasurare, exista multe femei care nu sunt la curent cu importanta masurilor de precautie, asa ca nu le folosesc.In Romania, anual, se inregistreaza aproximativ 3.000 de cazuri noi de imbolnavire de cancer de col uterin, de 16 ori mai mult fata de media europeana. Astfel, Romania se situeaza pe primul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea cauzata de cancerul de col uterin.
Din aceasta cauza, autoritatile au luat decizia de a initia un program de testare gratuita pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. Astfel, in zece judete din tara, femeile cu varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani au posibilitatea sa efectueze gratuit testarea Babes-Papanicolau.
Femeile care vor sa efectueze testul trebuie sa se prezinte la medicul de familie pentru a primi un formular care asigura inscrierea in program si o lista cu centrele de recoltare. Testul poate fi realizat gratuit doar in centrele admise in program, iar rezultatul este transmis inapoi la cabinetul medicului de familie. Acesta are obligatia sa informeze toate pacientele cu privire la pericolul cancerului de col uterin si sa le invete sa previna aceasta boala. Femeile cu leziuni precursoare sau incipiente vor fi indrumate pentru investigatii suplimentare si tratament de specialitate.
„Stim cu totii ca sanatatea este cea mai de pret. Trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a o pastra deoarece este mult mai usor sa previi decat sa tratezi. Putem preveni aparitia cancerului de col uterinprintr-un regim de viata sanatos, prin controale medicale periodice si prin vaccin, realizare a medicinei moderne. Sta in puterea noastra sa ne ferim de cancer, sa diagnosticam precoce orice afectiune prin investigatii medicale regulate si sa ne salvam sanatatea!”, a declarat Mihaela Geoana, presedintele Fundatiei Renasterea.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, vaccinul anti-HPV este metoda de preventie primara impotriva cancerului de col uterin. Peste 20 de tari din cadrul Uniunii Europene desfasoara in acest moment campanii de vaccinare impotriva HPV, inclusiv Bulgaria si Cehia, cele doua tari lansand astfel de programe in anul 2012.
„Atunci cand suntem sanatosi este greu sa ne gandim la ce trebuie facut pentru a ne feri de boala, insa cand ne uitam …

spot_img