Coreea de Nord refuza noi discutii cu Seulul daca situatia nu se amelioreaza

Dupa luni de apropiere si de destindere diplomatica, Coreea de Nord a facut miercuri un viraj spre retorica sa traditionala, anuland o intalnire intercoreeana si lasand sa planeze incertitudinea in legatura cu viitorul summit istoric intre liderul nord-coreean Kim Jong Un si presedintele american Donald Trump, prevazut pentru 12 iunie, in Singapore.
Phenianul a protestat astfel impotriva exercitiului militar anual Max Thunder desfasurat de Seul si Washington in peninsula coreeana. La manevrele aflate in curs participa 100 de avioane, inclusiv F-22 Raptor “invizibile” ale SUA, percepute de Coreea de Nord drept o amenintare, intrucat pot efectua lovituri de mare precizie.
“Cel putin pana cand situatia ingrijoratoare care a dus la suspendarea discutiilor nord-sud la cel mai inalt nivel nu va fi rezolvata, nu va fi usor pentru noi sa ne asezam fata in fata cu regimul actual din Coreea de Sud”, a declarat joi negociatorul principal nord-coreean, Ri Son Gwon, citat de agentia de presa oficiala KCNA. “Autoritatile sud-coreene s-au dovedit a fi ignorante si incompetente, lipsite de cel mai mic bun-simt in ceea ce priveste situatia actuala”, a spus el.
Miercuri, KCNA a calificat exercitiul Max Thunder drept o “provocare brutala”, interpretandu-l ca pe o pregatire pentru o invazie a Coreei de Nord.
Ostilitatile intre Coreea de Nord si Coreea de Sud (1950-1953) s-au incheiat printr-un armistitiu, lasand teritoriul …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *