COREEA DE NORD: Kim Jong-un a fost proclamat lider suprem

Tanarul Kim Jong-un a fost numit “lider suprem al partidului, statului si armatei” de catre presa regimului.

Coreea de Nord l-a proclamat joi “lider suprem” pe Kim Jong-un, fiul si succesorul lui Kim Jong-il, intr-un imens miting militar organizat la Phenian, intr-un omagiu adus liderului sau defunct, relateaza AFP.
“Marea inima a tovarasului Kim Jong-il a incetat sa bata”, a spus Kim Yong-nam, care exercita functia de presedinte de onoare al statului, intr-un discurs sustinut in fata a zeci de mii de militari, de la un balcon situat spre marea Piata Kim Il-sung din capitala.
Numerosi civili erau, de asemenea, prezenti de o parte si de alta a esplanadei, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea de stat.
“O plecare atat de neasteptata si precoce este cea mai mare si mai de neimaginat pierdere suferita de partidul nostru si de revolutie”, a subliniat Kim-Yong-nam.
Alaturi de acesta se afla Kim Jong-un, fiul cel mic si succesorul lui Kim Jong-il la putere.
“Respectatul tovaras Kim Jong-un este liderul suprem al partidului nostru si al armatei, care a mostenit inteligenta, capacitatea de a conduce, caracterul, simtul moral si curajul lui Kim Jong-il”, a continuat Kim Yong-nam.
Mitingul din Piata Lim Il-sung a fost incheiat prin intonarea “Internationalei” de catre o orchestra militara si cu aproximativ 20 de lovituri de tun.
Joi este ultima zi de doliu national in onoarea lui Kim Jong-il, liderul tarii timp de 17 ani, decedat la 17 decembrie, pentru care, in cadrul funeraliilor de miercuri, a fost organizata o defilare in fata a sute de mii de persoane.
Armata joaca un rol important in Coreea de Nord, condusa in numele doctinei “songun” (“armata mai intai”), pe care Kim Jong-il …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *