Corespondenta de la Chisinau.a”Proiectul Republica Moldova a esuat”

Reprezentantiii societatii civile de la Chisinau, sustinuti de mii de manifestanti, au lansat astazi?presedintilor Klaus Iohannis si Nicolae Timofti o cerere oficiala ca cele doua tari sa se uneasca.
Mii de basarabeni s-au adunat astazi?in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau, pentru a solicita in mod oficial unirea Romaniei cu Republica Moldova. Nume importante din capitala moldoveneasca, precum Anatol Petrenco, Valeriu Saharneanu, Andrei Turcanu, Val Butnaru, Mihai Cimpoi, dar si multi altii au organizat cu aceasta ocazie cea de-a patra Mare Adunare Nationala, primele trei fiind legate de evenimente importante din istoria basarabenilor: trecerea la grafia latina, in 1989, schimbarea denumirii statului, in Republica Moldova, in 1990, si proclamarea independentei fata de URSS, in 1991.
Tot astazi, a fost creat Consiliului onorific al Blocului Unitatii Nationale, o entitate ce reuneste 22 de organizatii civice din Republica Moldova, la care se adauga zeci de organizatii ale basarabenilor din diaspora.
?Cu totii au adoptat o rezolutie in care se cere oficial presedintilor Romaniei si Republicii Moldova sa intreprinda toate demersurile legale pentru ca unirea dintre cele doua tari sa se intreprinda pana in anul 2018, atunci cand va fi sarbatorit centenarul Marii Unirii de la 1918. Maria Ciobanu, deputat in Parlamentul Moldovei din partea Partidului Liberal Democrat, prezenta la eveniment, a declarat pentru Rl ca va solicita presedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, sa raspunda acestei rezolutii. Deputatul a mai spus ca in toate partidele politice de la Chisinau exista factiuni prounioniste, desi unionistii nu reprezinta acum o pondere in Parlament. “Dintre cei 101 parlamentari, maximum 30 ar vota pentru unirea Republicii Moldova cu Romania”, a apreciat Maria Ciobanu.
Printre miile de manifestanti l-am intalnit si pe profesorul Ion Iovcev, directorul Liceului “Lucian Blaga” din Tiraspol. Acesta mi-a spus ca un pas important a fost facut de ministrul Educatiei de la Chisinau, Maia Sandu. Este vorba despre faptul ca din viitorul an scolar, 2015-2016, limba rusa nu va mai fi obligatorie in scolile din Republica Moldova. Aceasta va deveni limba optionala. Mai mult decat atat, foarte multi basarabeni si-au exprimat vointa de a nu-si trimite copiii la cursuri in limba rusa.
?Apelul pe care il face acum intelectualitatea basarabeana dintre Prut si Nistru merge pe ideea ca Republica Moldova, ca proiect de tara, a esuat. Au trecut, iata, 24 de ani de cand Republica Moldova si-a declarat independenta. Apelul pe care-l face azi Consiliul Onorific al Blocului Unitatii Nationale de la Chisinau este totodata o radiografie fara perdea a ceea ce s-a petrecut in Basarabia in acesti 24 de ani.
“Republica?Moldova este o formatiune recunoscuta juridic ca stat, dar care nu indeplineste cele mai elementare cerinte ce ar garanta cetatenilort drepturile lor constitutionale, economice, politice si economice. Constatam ca proiectul din 1991 Republica Moldova a esuat. Integrarea europeana, ca unica strategie viabila pentru iesirea din criza profundsa in care ne-am pomenit a devenit un slogan demagogic de accedere si mentinere la putere a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *