Corlatean: Asistenta SUA pentru strategia energetica presupune si discutii privind gazele de sist

“Mai mult ca niciodata, vazand ceea ce se intampla in Europa de Est, tema securitatii energetice nationale este una care domina lista de prioritati. Acesta este motivul pentru care Guvernul Romaniei a solicitat asistenta americana de specialitate si am discutat acest lucru cu secretarul Energiei, Ernest Moniz, la Washington, pentru aducerea la zi, pentru reconfigurarea strategiei nationale in plan energetic”, a precizat ministrul Afacerilor Externe.
Seful diplomatiei a explicat ca aceasta asistenta, acest sprijin inseamna foarte multe lucruri. “Inseamna, de exemplu, eficienta energetica, dar si o cat mai stransa cooperare, o prezenta cat mai consistenta a companiilor americane in Romania, fie ca vorbim de teritoriul continental, fie ca vorbim de platforma continentala a Marii Negre, acolo unde o importanta companie americana (ExxonMobil – n.r.) este deja prezenta, precum si un sprijin pentru un proiect ceva mai larg care este de interes european si regional: interconectarea regionala si realizarea unei piete energetice regionale comune”, a precizat Titus Corlatean.
De asemenea, asistenta americana in domeniu presupune si “explorarea resurselor naturale pe care fiecare stat european, fiecare stat din regiunea noastra le are la dispozitie si inseamna si o discutie foarte serioasa legata de potentialul oferit de gazele de sist”.
“Este nevoie de a prospecta foarte serios, cu respectarea unor criterii de protectie a mediului foarte serioase, dar trebuie sa ne angajam in aceasta directie si cunoastem foarte bine discutiile si la nivelul UE, la nivelul CE, astfel incat Europa, inclusiv Romania, sa-si poata asigura independenta energetica, cu atat mai mult cu cat, in astfel de contexte extrem de dramatice din punctul de vedere al securitatii internationale, exista riscuri foarte serioase”, a mai spus Titus Corlatean.
Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, doreste ca pana la sfarsitul lunii septembrie sau inceputul lunii octombrie sa fie intocmit “un draft consolidat” al strategiei energetice, pe care sa il discute cu partidele politice.”Mi-as dori sa avem un draft consolidat al strategiei la sfarsitul lunii septembrie-inceputul lunii octombrie, pe care sa il discutam cu partidele politice ca sa obtinem un consens politic pentru acest sector economic foarte important”, a declarat, la 24 aprilie, Nicolescu.
Departamentul pentru Energie a lansat o dezbatere publica privind strategia energetica la jumatatea lunii martie. Strategia energetica ar urma sa fie aplicata in intervalul 2014-2035.
Nicolescu a adaugat ca, pana in prezent, Departamentul pentru Energie a primit un mare numar de “contributii” din partea consumatorilor, a mediului academic si a companiilor energetice.
Fostul ministru delegat pentru Energie Constantin Nita dorea ca strategia energetica sa fie realizata de o firma selectata prin licitatie, pentru a avea “un punct de vedere neutru”. Strategia trebuia finalizata in anul 2013, dar a fost amanata din cauza lipsei de fonduri.
Precedenta strategie energetica a Romaniei, realizata pentru perioada 2007-2020, este depasita, multe date nemaifiind corelate cu evolutia pietei …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *