Corlatean, mesaj catre moldoveni: Bine ati venit in Romania!

“Doresc sa adresez felicitari autoritatilor de la Chisinau pentru aceasta reusita exceptionala, obtinuta la capatul a patru ani de eforturi si de reforme intense, desfasurate nu intotdeauna in circumstante externe prielnice, dar promovate in fiecare clipa cu perseverenta si curaj. Este, de asemenea, un succes care se datoreaza fiecarui cetatean al Republicii Moldova, societatii de peste Prut in ansamblul sau, care a inteles ca numai integrarea europeana poate aduce implinirea asteptarilor de libertate, prosperitate si demnitate”, a declarat ministrul Titus Corlatean, potrivit unui comunicat MAE.
Seful diplomatiei a precizat ca liberalizarea vizelor este “o proba concreta, profund simbolica, dar si extrem de convingatoare, a beneficiilor pe care le aduce integrarea europeana”. Titus Corlatean a reamintit momentul in care romanii au putut calatori liber in UE, fiind convins ca si moldovenii vor resimti aceeasi bucurie.
“Avem inca proaspat in amintire momentul simbolic in care cetatenii Romaniei au putut calatori liber in spatiul Uniunii Europene, in 2002. Sunt convins ca, in zilele si saptamanile care vor urma, cetatenii Republicii Moldova vor resimti aceeasi bucurie si emotie, precum si acelasi sentiment al revenirii in casa noastra comuna, Europa, pe care romanii din dreapta Prutului le-au trait atunci”, a spus Corlatean.
“Bine ati venit in Romania! Bine ati revenit in Europa!”, le-a urat ministrul roman de Externe cetatenilor R. Moldova. Parlamentul European si Consiliul au luat, la 3 aprilie, decizia finala privind includerea Republicii Moldova pe lista tarilor ai caror cetateni nu vor mai avea nevoie de vize pentru a calatori in Spatiul Schengen, incepand cu 28 aprilie, conform unui comunicat al CE.
Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, si viceministrul grec de Externe, Dimitris Kourkoulas, au semnat amendamentele la Regulamentul nr. 539/2001, prin care Republica Moldova este transferata pe lista tarilor ai caror cetateni vor putea circula fara vize in Schengen, pentru o perioada de 90 de zile.La 27 februarie, Parlamentul European a aprobat aceste amendamente, iar la 14 martie Consiliul UE, in formatul …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *