Corlatean: Romania poate fi o poarta de acces pentru America Latina in Europa Centrala …

Romania poate fi o poarta de acces pentru America Latina in Europa Centrala si de Est, oferind, totodata, oportunitati pentru promovarea investitiilor si comertului latino-american atat spre vest, in cadrul Uniunii Europene, cat si spre est, a sustinut ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, la reuniunea ministeriala UE-CELAC (Comunitatea Statelor Latino-Americane si Caraibiene), care a avut loc vineri la Santiago de Chile, informeaza sambata MAE, conform Agerpres.
“Seful diplomatiei romane, Titus Corlatean, a evidentiat in cadrul interventiei sale determinarea Romaniei de a contribui la adancirea si diversificarea cooperarii dintre cele doua regiuni, precum si dorinta de a-si consolida relatiile cu partenerii din America Latina”, precizeaza MAE.
Corlatean a aratat ca, prin pozitia sa geostrategica si in baza latinitatii comune, Romania “poate fi o poarta de acces pentru America Latina in Europa Centrala si de Est” si ofera, totodata, “oportunitati pentru promovarea investitiilor si comertului latino-american atat spre vest, in cadrul Uniunii Europene, cat si spre est (…), spre Asia Centrala si Orientul Mijlociu”.
De asemenea, oficialul roman a subliniat ca relatia UE-CELAC trebuie promovata “in mod pragmatic, tinandu-se totodata cont de respectarea drepturilor omului si cu o atentie speciala acordata interconexiunilor dintre finante, piete si guvernanta, pentru realizarea cresterii durabile”. In acest scop, este nevoie de actiuni concertate ale liderilor politici si mediului de afaceri, precum si de cooperarea cu institutiile financiare internationale.
In marja reuniunii, seful diplomatiei romane a avut intalniri bilaterale cu ministrii Afacerilor Externe din Chile, Uruguay, Brazilia, Mexic si Columbia, precum si o serie de contacte cu alti omologi si oficiali din cele doua regiuni, relateaza MAE.
Programul vizitei a inclus, totodata, o reuniune informala cu sefii misiunilor diplomatice romane acreditate in Chile, Brazilia, Mexic, Columbia, Cuba, Argentina, Venezuela si Uruguay.
Reuniunea ministeriala UE-CELAC, desfasurata sub deviza “Lucrand impreuna pentru dezvoltare si stabilitate”, a fost prezidata de ministrul chilian pentru Relatii Externe, Alfredo Moreno Charme, si de Inaltul reprezentant UE pentru politica externa si de securitate, Catherine Ashton.
Ministrii europeni si latino-americani si-au reafirmat angajamentul de a promova parteneriatul strategic interregional si au discutat modalitati concrete pentru valorificarea complementaritatii si avantajelor comparative ale economiilor celor doua regiuni, finantarea corespunzatoare a dezvoltarii durabile si abordarea concertata a marilor provocari globale, precum criza economica si financiara, saracia, schimbarile climatice si riscurile la adresa democratiei si drepturilor omului.
Delegatia romana a contribuit la negocierea si definitivarea Declaratiei politice si a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *