Cotroceniul si SRI, nici un cuvant despre scandalul disparitiei lui Ghita. In 2006, Basescu a profitat de fuga lui Hayssam ca sa decapiteze serviciile secrete

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Spre deosebire de totala lipsa de reactie a presedintelui Iohannis, dupa fuga lui Ghita, Traian Basescu a actionat dur in momentul in care Omar Hayssam a reusit sa paraseasca Romania.
Pana acum, dupa disparitia fostului deputat PSD Sebastian Ghita, membru al comisiei parlamentare de control a SRI, singura institutie care a dat explicatii a fost Politia Romana. „Cu privire la aceste activitati nu au fost constate incalcari ale normelor procedurale, iar in ceea ce priveste cooperarea interinstitutionala s-au dispus masuri pentru imbunatatirea acesteia”, a apreciat IGPR. SRI, SIE, Administratia Prezidentiala, DNA sau parlamentarii din comisiile de aparare nu au avut nici o reactie. In urma cu zece ani, toate aceste institutii au dat explicatii sau i-au audiat pe cei care ar fi trebuit sa-l supravegheze pe Omar Hayssam.
In vara lui 2006, Hayssam, acuzat de terorism pentru implicarea in rapirea, in Irak, a unui grup de jurnalisti romani, a reusit sa o stearga din tara, de sub nasul autoritatilor romane. Hayssam sustinea ca este bolnav de cancer, iar o comisie de expertiza medico-legala a consemnat, in raportul ei, ca tratamentul nu poate fi realizat in reteaua penitenciarelor, ci doar in unitati oncologice apartinand Ministerului Sanatatii. In consecinta, el a fost scos din arestul preventiv si avea doar interdictie de a parasi tara. La audierile in fata judecatorilor, Hayssam sustinea ca nu poate fi audiat, intrucat s-ar afla sub sedative. La sfarsitul lui iunie 2006, el a disparut. Abia in iunie 2013, el a fost readus in tara.
Procurorul Ciprian Nastasiu – cel care a anchetat dosarul rapirii – a fost eliberat din functia de sef adjunct al DIICOT. Si medicul Constantin Tanasescu, de la Penitenciarul Rahova, care a eliberat adeverinta medicala care, in parte, a stat la baza deciziei instantei de a-l elibera pe Hayssam, a fost eliberat din functie si acuzat de Administratia Penitenciarelor de abuz in serviciu si fals intelectual. Ulterior, procurorii dispun neinceperea urmaririi penale fata de Tanasescu, stabilind ca fapta nu a fost savarsita cu intentie.
Oamenii lui Iliescu, schimbati
Fuga sa a produs un cutremur in institutiile statului, presedintele Basescu profitand de ocazie pentru a schimba pe sefii SRI si SIE, Radu Timofte si Gheorghe Fulga, precum si pe seful Parchetului General, Ilie Botos, toti trei fiind numiti de Ion Iliescu. Si-a dat demisia si seful structurii de informatii a ministerului de Interne, Virgil Ardeleanu, dar acesta a supravietuit pana in 2007, cand a plecat de la conducerea ministerului si Vasile Blaga. Dar nu numai seful statului de la acel moment a reactionat, ci si Parlamentul si partidele parlamentare.
„Cred ca devenim penibili de doua ori. Odata pentru un om acuzat de terorism a reusit sa plece, iar a doua oara pentru ca fiecare institutie incearca sa arate cat de lipsita de responsabilitati in aceasta chestiune”, declara, la acel moment, Traian Basescu. Atunci, la fel ca si acum, el vorbea despre batalia sa cu „sistemul”. „Ne place sa nu se schimbe sistemul-si aici este marea batalie pe care o duc grupuri de politicieni in aceste zile -, ci presedintele. Iar eu spun: sistemul trebuie schimbat (a??) Am observat ca s-a gasit solutia. Daca SRI, SIE, DGIPI nu au nici o responsabilitate si sunt dubii datorita legilor neclare, s-a rezolvat problema: este (de vina-n.n.) Comunitatea Nationala de Informatii”, sustinea Basescu.
„Legi pentru ofiterii de informatii”
Ulterior, …

spot_img