Cresc dobanzile din 2017. Majorarea dobanzilor, luata in calcul si de Fisc pentru datoria publica

“Avem o estimare de crestere a sumelor pentru dobanzi, in 2017, de circa 800 milioane de lei”, spune Dragu. Cresterea cheltuielilor la acest capitol a fost inclusa in proiectul bugetului pe anul viitor pe care ministrul Finantelor spune ca-l va lasa pe birou succesorului sau, dupa alegeri, urmand ca decizia aprobarii sa revina viitorului Guvern.
Tot mai multi analisti si bancheri se asteapta la cresterea dobanzilor si pe plan intern, pe masura ce Rezerva federal a SUA va creste dobanda cheie, iar inflatia se va apropia de tinta BNR, desi in acest moment este la valori negative.
O astfel de perspectiva creste vulnerabilitatea persoanelor cu credite in moneda nationala, in conditiile in care imprumuturile au crescut intr-un ritm alert in ultimii ani, intr-o perioada cu dobanzi la minime istorice, majorand totodata si costurile la care Guvernul se imprumuta prin titluri de stat emise de Ministerul Finantelor.
“Datoria publica la noua luni se situa la 36,8% din PIB, nivel care ne pozitioneaza pe locul 4 in UE in clasamentul tarilor cu cele mai reduse datori”, spune Anca Dragu. Inaintea Romaniei se situeaza doar Estonia (9,7% din PIB), Luxemburg (22%) si Bulgaria (22,4%), iar media Uniunii Europene este de 84,3% din PIB.
Pana la sfarsitul anului, insa, datoria publica va urca din nou spre 38-39% din PIB, arata ministrul Finantelor, in conditiile in care ultimele doua luni ale anului sunt, ca intotdeauna, unele cu cheltuieli mai …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *