Cresc impozitele pentru persoanele fizice care detin imobile cu destinatie nerezidentiala

Decebal Fagadau a declarat luni, intr-o conferinta de presa, sustinuta la finalul sedintei Consiliului Local, ca in proiectul de taxe si impozite pentru anul viitor nu se prevedere nicio modificare la operatorii economici, urmand sa se inregistreze o crestere usoara la persoanele fizice.
“Din punctul de vedere al operatorilor economici, nicio schimbare. Din punct de vedere al persoanelor fizice, doar o usoara ajutare de la 0,08 la 0,1, la nivelul Bucurestiului, Clujului, celorlalte orase mari. Asta nu inseamna mai mult de 10-15 lei pentru plata impozitelor locale la persoanele fizice, pe an”, a afirmat edilul.
El sustine ca o modificare se va produce pentru persoanele fizice care detin imobile cu destinatie nerezidential.
“Singura modificare la nivelul persoanelor fizice este legata de imobilele care au destinatie nerezidential. Operatorii economici si Consiliul Concurentei sustin egalizarea cote de impozitare astfel incat forma de detinere sa nu reprezinte un criteriu discriminatoriu sau anticoncurential. Cu alte cuvinte, vreau sa stiti, ca un hotel care este detinut de persoana fizica, plateste un impozit de 3000 – 3500 de lei, iar acelasi hotel detinut de persoana juridica plateste un impozit de 35 de mii de lei. Sau daca vorbim de un hotel de dimensiune mai mare, cum avem in Constanta, o persoana fizica plateste 35 de mii de lei, iar persoana juridica plateste 235 de mii de lei. Deci, diferentele acestea date doar din forma de detinere, persoana fizica sau persoana juridica, au un impact asupra mediului concurential”, a explicat Decebal Fagadau, mentionand ca de la o cota de 0.25 la suta se va ajunge la o cota de 1,3 la suta, una apropiata de cea a persoanelor juridice.
Primarul Constantei a mai afirmat ca persoanele care au sediul social acasa nu vor fi afectate de aceasta modificare.
“Toata filosofia Codului Fiscal este de a impozita destinatia imobilului, nu a de interfera din punct de vedere al acestui dezechilibru, in functie de detinere, adica persoana fizica sau persoana juridica. Cei care au sediul social acasa, nu ei trebuie sa isi faca griji din acest punct de vedere, ci cei care au hoteluri, restaurante sau constructii intregi cu destinatie de nerezidential aflate pe numele lor, persoana fizica”, a afirmat Decebal Fagadau.
Proiectul legat de taxele si impozitele locale se afla deja pe site-ul Primariei, putand fi consultat de cei interesati, iar pe acest subiect va fi organizata si o dezbatere publica.
Citeste si Romanii au facut peste 500.000 de tranzactii imobiliare in primele zece luni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *