Cresc tarifele la RCA. Cati bani vom scoate, in plus, din buzunar pentru asigurarile obligatorii

Tariful mediu pentru persoanele juridice este cu 9% mai mare decat cel din 2017, iar cel pentru persoanele juridice – cu 11% mai mare.
“Tariful de referinta mediu ponderat in functie de numarul de expuneri pe fiecare segment pentru persoane fizice este de 756 de lei, comparativ cu 692 de lei conform tarifului de referinta anterior (+9%), iar pentru persoane juridice este de 1.752 de lei, comparativ cu 1.574 de lei conform tarifului de referinta anterior (+11%)”, se arata intr-un comunicat al ASF.
CALCULATOR RCA 2018. Cat costa asigurarea masinii tale in acest an
Schimbarea relativa a primei de risc de referinta comparativ cu cea din tariful de referinta anterior nu este consistenta la nivelul tuturor categoriilor de autovehicule, existand “atat scaderi, cat si cresteri de valoare”, precizeaza ASF.
Tarifele de referinta vin in contextul creat de cadrul legislativ primar si secundar actual, care introduce prevederi si instrumente noi pentru piata. Printre acestea se numara si un sistem de Bonus-Malus care rasplateste comportamentul corect in trafic.
“Acum – precizeaza ASF – soferii care ajung la clasa maxima de bonus (B8) primesc o reducere de 50% a tarifului de prima, fata de 32% cat era prevazut de reglementarile anterioare”.
Potrivit ASF, la data de 31 decembrie 2017, conform datelor disponibile din baza de date CEDAM, aproximativ 83% din politele RCA pentru persoane fizice se afla in clasele de bonus B1-B8, in categoria maxima B8 aflandu-se 48% din polite. Pentru persoanele juridice, aproximativ 76% din polite se afla in clasele de bonus B1-B8, in categoria maxima B8 aflandu-se 26% din polite. Astfel, ca urmare a modificarii legislatiei cu privire la sistemul de Bonus-Malus, “reducerile procentuale disponibile sunt mai mari decat au fost aplicate in trecut”, mentioneaza …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *