Cristian Busoi: Exista riscuri legate de datoriile pentru serviciile medicale transfrontaliere

Cristian Busoi, fostul presedinte CNAS, afirma ca, desi in buget sunt prevazuti 140 de milioane de euro pentru stingerea datoriilor legate de serviciile medicale transfrontaliere, “exista o serie de riscuri” – mutarea sumelor la alte capitole, la rectificare, sau procesarea intarziata a dosarelor, informeaza Mediafax.
“In practica romanii pot merge oriunde in UE, se pot trata, fie pe vechiul regulament, formularul S2, E 112 sau cardul european de sanatate, fie pe baza directivei, urmand ca CNAS sa le returneze costurile pana la nivelul la care ar fi fost in Romania. Prin cele doua vizite pe care le-am facut in calitate de presedinte al CNAS, la Berlin si la Viena, am reusit sa-i conving pe partenerii nostri ca Romania isi va achita datoriile pe care inca statul roman le are din anii trecuti si, din semnalele pe care le am, in acest moment, nu mai sunt atatea cazuri de romani refuzati in aceste doua tari, pentru ca Romania nu a reusit sa-si inchida toate datoriile. Sper sa se intample in acest an, pentru ca am prevazut pentru prima data, in acest an, o suma de 140 de milioane de euro, pentru ca toate datoriile pe care le avem fata de alte tari, pe servicii medicale, sa fie incheiate”, a declarat Cristian Busoi, duminica, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures.
El a spus ca spera ca oficialilor romani “sa nu le vina idei sa mute pe alte capitole” sumele respective, la rectificarea bugetara, apreciind ca acest risc este mai mic decat cel de a nu putea fi procesate suficient de repede dosarele.
“Banii sunt in buget, sper sa nu le vina idei sa le mute pe alte capitole, numai dupa rectificarea bugetara, dar acest risc este mai mic. Riscul mai mare este sa nu se poata procesa atat de repede dosarele. Eu am crescut personalul de la Directia de Acorduri Internationale si am insistat la CJAS-uri sa trateze cu prioritate aceste dosare si formalitati. (…) Sper ca acest ritm sa se tina, pentru ca sunt romani care au nevoie …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *