Criza din Polonia serveste interesele lui Putin

O criza politica grava a fost declansata in Polonia de publicarea unor convorbiri private dintre oficiali de rang inalt ai guvernului, printre care se numara ministrii de Externe, de Interne, Finante si guvernatorul Bancii Nationale. Criza risca sa doboare Guvernul Donald Tusk (foto), aflat la putere de sapte ani, si sa genereze o perioada de instabilitate si incertitudine in Polonia. Atat Puterea, cat si Opozitia sunt de acord ca o implicare a serviciilor secrete ruse nu poate fi exclusa.
Povestea incepe in iulie 2013, intr-un restaurant din Varsovia, “Sowa si Prietenii”, unde guvernatorul Bancii Centrale a Poloniei, Marek Belka, si ministrul de Interne, Bartlomiej Sienkiewicz, s-au intalnit pentru a pune tara la cale. Sowa si Prietenii este, scrie presa poloneza, unul dintre restaurantele favorite ale oamenilor politici si de afaceri polonezi, dar se pare ca Sowa nu era chiar atat de prietenos cum credeau ei pentru ca, sambata,14 iunie, saptamanalul Wprost a provocat un cutremur politic care risca sa destabilizeze establishment-ul polonez publicand fragmente din aceasta conversatie inregistrata.
Discutia, presarata de obscenitati, a socat societatea poloneza nu atat prin limbajul licentios pe care il folosesc atat de natural liderii polonezi, cat prin continutul ei. Sienkiewicz si Belka analizeaza posibile scenarii economice, iar ministrul de Interne ii cere guvernatorului Bancii Centrale sprijin, in cazul unei posibile recesiuni, pentru crearea unor conditii economice realegerii principalului partid de guvernamant – Platforma Civica – condus de premierul Donald Tusk pentru un nou mandat la alegerile legislative din 2015. Tusk este deja prim-ministru din 2007, cel mai longeviv premier polonez de dupa 1989, dar conversatia dintre cei doi sugereaza ca planuia cu cel putin doi ani inainte sa ramana la putere si dupa 2015.
Din discutie reiese ca Belka isi da acordul sa intervina pe piata in sprijinul guvernului, dar cere la schimb indepartarea ministrului de Finante, Jacek Rostowski, care avea sa fie demis patru luni mai tarziu si inlocuit cu un tehnocrat si rezolvarea “problemei” unuia din membrii Consiliului de Politica Monetara care detine un vot-cheie si care nu ii permite lui Belka sa obtina controlul total asupra acestui organism. Discutia se poarta in contextul in care Sienkiewicz “admite ca statul (de drept) polonez nu exista decat pe hartie” si sugereaza ca, prin urmare, independenta ceruta de lege a Bancii Nationale este un moft.?Marek Belka este cunoscut prin atitudinile sale publice cinice, dar, pe de alta parte, este unul din greii politicii poloneze, iar posibilitatea ca acesta sa fie fortat sa demisioneze de la conducerea Bancii Centrale a afectat deja piata financiara poloneza (cea mai dezvoltata din Europa Centrala si de Est) si a provocat devalorizarea zlotului. Criza este suficient de grava incat sa fie evocata posibilitatea organizarii de alegeri anticipate, dar pana acum cele doua principale forte politice ale Poloniei, Platforma Civica a lui Tusk si Partidul Lege si Justitie (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, nu s-au pus de acord asupra naturii scandalului. Primii considera ca interceptarea conversatiei celor doi este lucrul cel mai grav pentru Polonia, iar cei din urma arata acuzator spre continutul acesteia.
Cine a facut inregistrarile?
In Polonia, spre deosebire de Romania sau Italia, interceptarile neautorizate ale conversatiilor sau ale convorbirilor telefonice se pedepsesc sub articolul 267 al Codului Penal polonez cu pana la doi ani inchisoare. Altfel spus, in Polonia, inregistrarile facute de fiul lui Bercea Mondial cu Mircea Basescu si difuzate de Antena 3 ar fi dus automat la arestarea autorului inregistrarilor indiferent de continutul lor.
Intrebarea este, asadar, cine a facut inregistrarile si in ce scop. Ipoteza cea mai la indemana ar fi ca ele au fost realizate ilegal de Serviciul de Securitate Interna (SRI-ul polonez), dar ea nu rezista pentru ca, in Polonia, Serviciul de Securitate Interna este in subordinea ministrului de Interne, care sa intampla sa fie una din victimele interceptarilor. Pe de alta parte, redactorul-sef al Wprost, Sylwester Latkowski, a refuzat sa ofere autoritatilor informatii asupra provenientei inregistrarilor.
Miercuri seara, un desant format din procurori, politisti si agenti secreti a invadat redactia publicatiei in direct la televiziune. Dupa ce au fortat intrarea intr-un birou inchis, politistii l-au bruscat pe Latkowski si au incercat sa-i smulga laptopul din brate, dar au fost nevoiti in cele din urma sa se retraga pentru ca legea poloneza da dreptul ziaristilor sa isi protejeze sursele. Operatiunea a fost calificata de responsabili ai Justitiei poloneze drept dezgustatoare si a fost condamnata chiar si de OSCE pentru ca s-a produs in lipsa unui ordin judecatoresc. Procurorii si politistii polonezi au fost atat de dornici sa puna mana pe ceea ce se afla in laptopul redactorului-sef al Wprost incat au uitat sa mai respecte legea.
Cert este ca pana acum nu a fost arestat decat patronul restaurantului Sowa si Prietenii, un anume Lukasz N., ceea ce sugereaza ca inregistrarile s-au facut cu stiinta sa. La Varsovia se vorbeste fie de o conspiratie a unor grupuri de interese financiare care ar fi fost implicate in realizarea acestor inregistrari, fie de implicarea unor servicii secrete straine, mai exact a rusilor.
Tentativa ruseasca de a destabiliza Polonia?
Implicarea rusilor nu poate fi dovedita cata vreme sursa inregistrarilor nu este cunoscuta, dar exista temeiuri bune pentru a o lua foarte serios in considerare. Pe de o parte este vorba despre mediul de propagare ales. Wprost este un tabloid in cel mai clasic stil, care se ocupa cu celebritati, cancanuri si barfe si care pana acum nu a manifestat vreun interes politic consistent. In aceasta calitate este totodata complet amoral si nu se da in laturi de la nimic pentru un subiect senzational, deci este mediul perfect de propaganda pentru cineva din afara care ar vrea sa creeze haos in politica poloneza.
Pe de alta parte, exista precedente. In luna februarie, pe Youtube au aparut brusc convorbirile telefonice dintre asistentul secretarului american de stat pentru afaceri europene si eurasiatice, Victoria Nuland, si ambasadorul SUA la Kiev, Geoffrey Pyatt, in care acestia discutau despre criza ucraineana, demonstratiile din Maidan si despre cea mai potrivita persoana care sa-i succeada lui Viktor Ianukovici. Inregistrarile erau in asa fel editate incat sa lase impresia ca ar exista un complot american pentru a provoca o rasturnare lui Ianukovici si a instala in locul lui un fidel al Washingtonului.
Desi rusii nu au recunoscut-o niciodata, americanii au fost foarte hotarati in condamnarea serviciilor de informatii ruse pentru inregistrarea si difuzarea convorbirii. Nici o luna mai tarziu, tot pe Youtube apareau fragmente dintr-o alta convorbire, de data aceasta dintre ministrul estonian de Externe, Urmas Paet, si sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, care sugera ca primul ar fi primit informatii credibile ca nu fortele de represiune ale regimului, ci protestatarii insisi ar fi plasat de fapt lunetistii pe cladirile din jurul Pietei Independentei din Kiev care au declansat masacrul de pe 18 februarie.
Nu este exclus, asadar, ca rusii sa se foloseasca de un tabloid polonez pentru a scurge materiale com?promitatoare despre actualul guvern. Spre aceasta concluzie, impartasita atat de putere, cat si de opozitie, par sa indice si o serie de inregistrari noi care vor fi publicate astazi de Wprost si care ar putea sa compromita cariera ministrului de Externe.
Radoslaw Sikorski: “Alianta cu SUA nu face doi bani”
Sambata, avocatii Wprost au inmanat procurorilor un memory-stick care continea toate inregistrarile, dar ziarul va continua publicarea lor pentru ca redactorul-sef al al revistei a anuntat pe Twitter ca in numarul de astazi vor aparea lucruri inca si mai explozive. Intr-un …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *