Cseke Attila, despre Codul administrativ: propunem masuri de intarire a functiilor alese

Cseke Attila a precizat ca, in forma actuala, proiectul Codului administrativ este greu de acceptat pentru grupurile parlamentare UDMR si ca parlamentarii formatiunii vor veni cu numeroase amendamente, in special in ceea ce priveste propunerea de largire a atributiilor prefectului.
“Evident vom face foarte multe amendamente de eliminare a unor atributii care sunt prevazute mai ales pentru Institutia Prefectului, acestea nu au un temei constitutional si creeaza din prefect un fel de semi-zeu al judetului, in conditiile in care prefectul este o persoana numita, indeplineste o functie numita de catre Guvern, iar interesul comunitatilor locale, indiferent ca vorbim despre maghiari sau romani, este ca autoritatile alese sa aiba atributii si puteri mai mari.
Nu poti sa spui ca prefectul este garantul respectarii legii, nu poti sa spui ca poate verifica legalitatea actelor administrative la sediul autoritatilor locale, fiindca acestea sunt atributii care apartin altor puteri in orice stat, vorbim de puterea judecatoreasca. Sunt atributii care nu se regasesc in Constitutia Romaniei, apar pentru prima data in legislatie. De asemenea, prefectul nu trebuie sa fie legatura operativa intre minister si sefii serviciilor deconcentrate si nici nu trebuie sa fie instiintat in prealabil despre toate controalele care se vor desfasura in judet. Nu vom sustine aceste modificari, fiindca ele intaresc statul centralizat, in timp ce toata lumea vorbeste despre descentralizare. Nu e prevazuta nicio descentralizare, noi vom propune o masura de descentralizare, masuri foarte clare de intarire a functiilor alese, nu a celor numite”, a subliniat senatorul pentru Agerpres.
El a aratat ca, in privinta proiectului noului Cod administrativ, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *