CSM a dat aviz negativ pentru ca Monica Serbanescu sa fie sef al DNA

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Sectia de procurori a CSM nu a avizat, astazi, propunerea ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, de numire a consilierului sau, Monica Serbanescu, la sefia DNA, astfel incat Predoiu trebuie sa faca o alta propunere. „Magistratul ideal trebuie sa aiba intelepciunea lui Solomon, rabdarea lui Christos si logica lui Aristotel” a declarat Monica Serbanescu in cadrul sedintei CSM.

Consiliul Superior al Magistraturii s-a intrunit astazi pentru a aviza sau nu propunerea ministrului Justitiei Catalin Predoiu. Monica Serbanescu a fost audiata in vederea ocuparii functiei de procuror sef al DNA.

Presedintele PD-L, Emil Boc a spus ca decizia CSM este o lovitura dura data ministrului Justitie. De cealalta parte, Victor Ponta a declarat ca CSM a facut foarte bine dand aviz negativ pentru Monica Serbanescu. Mai mult, Ponta a conchis ca isi doreste ca Traian Basescu sa nu treaca peste avizul CSM.

Procurorul Monica Serbanescu a declarat, astazi, in deschiderea sedintei in care CSM discuta propunerea ca ea sa preia sefia DNA, ca este un procuror „curat, integru, incomod de corect”, ministrul Catalin Predoiu afirmand, la randul sau, ca nu are dubii cu privire la competentele acesteia.

„In evaluarea pe care am facut-o, am ales un procuror care, dupa parerea mea, ofera toate garantiile de independenta de profesionalism si de echidistanta. Este un procuror despre care m-am informat atat in mediul profesional, cat si la celelalte unitati in care a lucrat”, a declarat Predoiu.

Ministrul considera ca anchetele DNA vor avea rezultate in scurt timp. „Intr-o formula precum cea pe care am avansat-o pe 11 august, va fi practic imposibil ca cineva sa mai conteste impartialitatea anchetelor, obiectivitatea investigatiilor si sunt convins ca aceasta va conduce la rezultate palpabile si de amploare in ceea ce priveste aceste investigatii in cazurile de mare coruptie”, a spus Predoiu.

„Este foarte important ca acest atribut sa revina CSM. Pozitia noastra de astazi nu este conjuncturala si nu tine de oportunitati” a declarat si presedintele CSM, Lidia Barbulescu.

Dupa discursul ministrului, Monica Serbanescu a declarat ca a avut o cariera in care a urcat treapta cu treapta fiecare nivel profesional de la parchetele de pe langa instantele judecatoresti. „Sunt un procuror independent, profesionist, integru, incomod de corect, de asa maniera incat prin simplu fapt ca ma aflu aici pot confirma onestitatea si bunele intentii in a face ca acest DNA sa functioneze pe parametrii si coordonatele unei institutii care sa inregistreze atat rezultatele asteptate de societatea romaneasca, dar si de catre comunitatea internationala, si am in vedere misiunea pe care o are DNA pe pe acel segment care ii revine din conditionalitatile a caror neindeplinire pot atrage activarea clauzei de salvgardare”, a spus procurorul.

Avizul CSM este doar unul consultativ. Potrivit legii, ministrul Justitiei propune numirea procurorilor sefi, iar CSM emite un aviz consultativ, dupa audierea celor desemnati. Ultimul cuvant il are insa presedintele tarii.

La jumatatea lunii august, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, anunta ca propune pentru sefia DNA pe procurorul Monica Serbanescu. Fostul sef al DNA, Daniel Morar, a fost propus pentru postul de Inalt Reprezentant al Ministerului Justitiei la Bruxelles sau pentru cel de adjunct al DNA. Daniel Morar a refuzat ambele propuneri.

spot_imgspot_img