CSM a sesizat Inspectia Judiciara in urma declaratiilor facute de Ponta dupa trimiterea in judecata

UPDATE 16:31 ?Consiliul?Superior al Magistraturii a sesizat, vineri, Inspectia Judiciara, solicitand sa verifice daca afirmatiile premierului Victor Ponta, facute dupa trimiterea sa in judecata, au afectat independenta sistemului judiciar,?se arata intr-un comunicat de presa al CSM.
Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de rezultatul votului unanim exprimat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) cu ocazia Adunarii Generale a Procurorilor din 18 septembrie, prin care au solicitat CSM sa analizeze daca afirmatiile publice ale premierului Victor Ponta, facute ca urmare a trimiterii sale in judecata, aduc atingere independentei sistemului judiciar.
“In temeiul art. 30 alin 1 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, conducerea Consiliului a sesizat Inspectia Judiciara in vederea efectuarii verificarilor necesare pentru a stabili daca si in ce masura afirmatiile publice ale domnului Victor Viorel Ponta au fost de natura sa aduca atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau. Pe aceasta cale, Consiliul Superior al Magistraturii solicita respectarea obligatiei de rezerva fata de activitatile sistemului judiciar, mai ales in situatiile in care se face referire la cauze aflate in derulare pe rolul parchetelor sau instantelor de judecata. Depasirea obligatiei de rezerva ce incumba reprezentantilor puterilor statului de drept afecteaza echilibrul acestuia si aduce atingere valorilor sale fundamentale”, se mai spune in comunicatul CSM?
***
Directia Nationala Anticoruptie?a cerut, vineri,?Consiliului Superior al Magistraturii sa analizeze daca afirmatiile premierului Victor Ponta la adresa procurorului de caz sunt de natura sa aduca atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau.
Astfel,?90?de procurori din cadrul DNA au solicitat CSM?sa analizeze daca afirmatia lui Ponta””(a??.) singura problema a tarii este obsesia unui procuror total neprofesionist in a se afirma in cariera inventand si imaginand fapte si situatii neadevarate din urma cu 10 ani!” afecteaza independenta justitiei.
Citeste si:?Premierul Victor Ponta a fost trimis in judecata in dosarul Turceni-Rovinari
“?La data de 18 septembrie 2015, in cadrul Adunarii Generale a Procurorilor, constituita la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, in legatura cu propunerile de modificare si completare a Legii 303/2004, privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, a fost inclus pe ordinea de zi si subiectul privind aceste declaratii lansate in spatiul virtual? de catre premierul Romaniei”, se arata in comunicatul DNA.
“Declaratia respectiva este cu atat mai grava cu cat actele intocmite de procuror sunt supuse verificarii de catre sefii ierarhici, sub aspectul legalitatii si temeiniciei, conform dispozitiilor Codului de Procedura Penala. Astfel, afirmatiile facute de Ponta Victor-Viorel, prin prisma functiei detinute, au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natura sa submineze si sa aduca atingere institutiei in care isi desfasoara activitatea procurorul, precum si independentei sistemului judiciar”, se arata in comunicatul?DNA.
Citeste si:?Hertanu, cumnatul lui PONTA, a primit un Audi Allroad de la Dan Sova. Informatia apare in rechizitoriul de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *