Canicula, indicele crescut de temperatura-umezeala si variatiile de presiune atmosferica reprezinta o ambianta nu tocmai placuta pentru femeile insarcinate. Ele resimt mai acut toti acesti factori de mediu deoarece sunt foarte sensibile din cauza transformarilor hormonale si metabolice specifice sarcinii. In plus, senzatia de caldura este sporita de prunc, care pe masura ce creste genereaza caldura.
Care sunt principalele riscuri asociate caniculei si cum pot fi evitate problemele in timpul sarcinii ne spune doctor Gabriel Lemnete, medic primar obstetrica-ginecologie la Spitalul Clinic Polizu.
Inca din primul trimestru de?sarcina, expunerea la caldura excesiva provoaca hipertermie sau supraincalzire, ceea ce accentueaza fenomenele de disgravidie (greata, ameteli, voma, dureri de cap s.a.) specifice primelor saptamani de sarcina sau poate potenta amenintarea de avort, semnaleaza doctor Lemnete. In trimestrul al doilea de sarcina, vremea?caniculara amplifica oboseala, hipersudoratia si perceptia dureroasa a contractiilor uterine. In ultimul trimestru de sarcina, astenia fizica, riscul de hipertensiune si lipsa unui somn odihnitor provocate de temperaturile ridicate pot amplifica, potrivit medicului, riscul de nastere prematura.
?Insolatia si deshidratarea
?Insolatia reprezinta un factor de risc major pentru gravide. Simptomele sunt febra (chiar si peste 40 de grade Celsius), confuzie, senzatie de lesin, puls accelerat, piele uscata si rosie, ajungand pana la convulsii si inconstienta. In astfel de cazuri se impune prezentarea de urgenta la camera de garda a unui spital de obstetrica-ginecologie, recomanda medicul Gabriel Lemnete.
Deshidratarea este un alt fenomen care pune in pericol sarcina, deoarece impiedica irigarea cu sange a placentei si provoaca scaderea tensiunii arteriale a gravidei. Simptomele deshidratarii sunt ameteala, oboseala accentuata, piele rece si uscata, senzatie de uscaciune a gurii, lipsa transpiratiei si a urinei. Si deshidratarea reprezinta o amenintare de avort sau de nastere prematura, motiv pentru care gravidele aflate in aceasta stare trebuie sa se prezinte la medic.
Recomandari
Pentru a evita riscurile prezentate, medicul ginecolog Gabriel Lemnete le ofera gravidelor urmatoarele sfaturi:
-?????? Purtati incaltaminte si haine lejere, deschise la culoare si din materiale naturale, care lasa pielea sa respire. Alegeti de asemenea cearceafuri din aceleasi materiale naturale si usoare.
-?????? Evitati activitatile in exterior in intervalul orar 12:00-16:00.
-?????? Evitati expunerea directa la soare. Cum este perioada vacantelor si sarcina fiziologica nu e o forma de boala, cura heliomarina, cat si sejurul la munte sunt binevenite pentru gravidele care se simt bine. Retineti: Nu mersul la plaja, ci arsurile fac rau! Stati numai sub umbrela si folositi creme fotoprotectoare UVA si UVB! Nu apa marii, ci apa rece a marii face rau! Intrati in apa doar pana la nivelul genunchilor. Nu climatul de munte, ci racelile de la munte pot face rau! Nu faceti efortul de a urca pe munte!
-?????? Evitati plimbarile in zonele aglomerate si/sau inchise, unde aerul …