Cum a ajuns Basescu sa semneze pactul cu Ponta: Nu ambasadele mi-au spus

de Valentina Postelnicu Publicat la: 17.09.2014 23:52 Ultima actualizare: 17.09.2014 23:53

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca nu ambasadele i-au spus sa semneze pactul de coabitare si ca a fost o ideea a sa, impreuna cu consilierii de la Palatul Cotroceni, prin care sa probeze, dupa momentul 2012, ca Victor Ponta este capabil sa isi puna semnatura pe un angajament.

“Eu nu l-am declinat niciodata, l-a declinat Victor Ponta”, a spus Traian Basescu, intrebat, intr-o emisiune la TVR 1, daca pactul de coabitare mai este in vigoare.
El a afirmat ca orice declaratie a sa sau a premierului “este procesata in orice Cancelarie”. “Pot sa va spun ca oricine ar spune: Noi, de afara, noi, ambasadele, i-am spus presedintelui sa faca un pact cu Ponta, eu ii spun ca e un mincinos. Nu a existat”.

Seful statului a continuat: “A fost vorba despre o solutie gasita de mine, cu consilierii mei, la Presedintie, prin care, dupa neincrederea uriasa instalata in vara lui 2012, sa probez ca, totusi, omul acesta, care a incalcat toate regulile democratiei, a fost capabil sa isi puna semnatura pe un angajament. L-am si distribuit, pentru ca eu stiu cat de rau era vazuta Romania. Toti spuneau: Domnule presedinte, va stim, dar ceea ce s-a intamplat la dumneavoastra in tara in vara lui 2012 e de neconceput”.
Traian Basescu a facut comparatie cu situatia din Franta, unde presedintele Hollande a ajuns la un minimum de incredere si a precizat ca, “daca parlamentarii francezi ar avea minte cat Calin Popescu Anton Tariceanu, inima zburdalnica, cu siguranta, ar propune o suspendare, dar acolo sunt oameni politici care respecta Constitutia”.
Presedintele s-a referit la Calin Popescu Tariceanu, spunand ca “ii place de el, pentru ca este zburdalnic”.
“Cand ma uit la el, ca arata ca un pensionar, si il duce capul la suspendari, nu iti vine sa crezi”, a mai comentat seful statului.
Acordul de colaborare institutionala a fost incheiat cu acele institutii cu care era important ca Romania sa lucreze in continuare si care l-au sustinut pe presedintele Traian Basescu la momentul suspendarii din 2012, si nu cu seful statului, care era doar un “mandatar”, a afirmat miercuri premierul Victor Ponta.
Ponta a precizat ca textul documentului a fost scris de consilierul prezidential Iulian Chifu si “corectat” de Radu Stroe si Liviu Dragnea.
El a aratat ca prin semnarea acordului s-a transmis un semnal de catre noua putere rezultata in urma alegerilor ca parteneriatul acestor institutii cu Romania va fi pastrat si nu se va ajunge din nou la o noua …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *