Cum a ajuns POLITIA INTERNETULUI in „legea antilegionara” a liberalilor Antonescu si Scutaru: „In general, lumea crede ca poate face orice pe Facebook”

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

de Cristian ANDREI Publicat la: 05.08.2015 21:46 Ultima actualizare: 05.08.2015 21:46

Vom mai vedea pe Facebook statusuri cu citate din Cioran, Noica, Eliade sau se va considera ca a fost incalcata legea 217/2015? Nostalgicii dupa regimul Ceausescu vor mai putea posta poze cu „epoca de aur” si „conducatorul iubit”? Cum trebuie prezentat maresalul Ion Antonescu? Ce se va intampla in spatiul public, inclusiv pe internet si pe Facebook, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea initiata de Crin Antonescu, George Scutaru si Andrei Gerea, cunoscuta in spatiul public cu numele generic „legea anti-legionari”? Initiatorii, Crin Antonescu si George Scutaru, au explicat pentru gandul ce au urmarit cu o asemenea lege, de ce au considerat-o necesara, cum poti intra sub incidenta ei, si cum cred ei ca ii va afecta pe cei care folosesc internetul si retelele de socializare.

La sfarsitul lunii iulie, presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea 217/2015, initiata de Crin Antonescu, George Scutaru si Andrei Gerea, care completa si modifica Ordonanta de urgenta a guvernului nr 31/2002 privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii. Printre noutatile introduse de lege era referirea la legionari, dar si cea privind persoanele condamnate de genocid.
Legea a generat mai multe controverse, existand opinii potrivit carora, dupa intrarea in vigoare a legii, autorii interbelici cu afinitati legionare nu vor mai putea fi citati. Andrei Plesu, dar si alte personalitati, au comentat aceasta lege, vorbind despre ambiguitatea textului, dar si despre modul in care ea urmeaza sa se aplice. Discutia a fost aprinsa si de afirmatiile consilierului prezidential, Andrei Muraru, care a a spus ca legea are in vedere in principal cultul personalitatii lui Nicolae Ceausescu, care a fost condamnat de o instanta din Romania pentru genocid. Dupa aceasta declaratie, au aparut diferite interpretari potrivit carora postarea pozelor cu Nicolae Ceausescu pe Facebook poate fi urmata de sanctiuni.

De reamintit este ca Facebook-ul este considerat spatiu public, printr-o decizie a instantei, astfel ca sub incidenta noii legi pot intra postarile de pe reteua de socializare. „Fapta persoanei de a promova, in public, cultul persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni de genocid, contra umanitatii si de crime de razboi, precum si fapta de a promova, in public, idei, conceptii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, in sensul art. 2 lit. a) (referitor la prin organizatie cu caracter fascist, legionar,rasist sau xenofob – n.r.), se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani si interzicerea unor drepturi”, se arata in lege.
De asemenea, actul normativ mai prevede ca negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea in mod evident, prin orice mijloace, in public, a holocaustului, dar si a genocidului sau a crimelor contra umanitatii se pedepseste cu inchisoare de pana la 3 ani, iar savarsirea acestor fapte printr-un sistem informatic, cu inchisoare de pana la 5 ani.
„Legea nu are nicio legatura nici cu cititul, nici cu Cioran, nici cu Eliade si nici cu Noica”
Fostul lider PNL, Crin Antonescu, a declarat pentru gandul ca nu intelege cum s-a putut ajunge la aceasta discutie dupa promulgarea legii.
„Sunt obisnuit cu manifestari publice de profunda precaritate intelectuala, dar chiar cu asa ceva nu credeam ca ne putem intalni. Bineinteles ca atunci cand vorbim despre Cioran, Noica, Eliade, Vulcanescu nu putem sa consideram ca dominanta operei lor este legata de afinitatea temporara si destul de redusa in timp cu miscarea legionara. Toti acesti colosi, pentru ca toti cred ca recunoastem ca este vorba de varfuri intelectuale ale culturii romanesti au o opera extrem de solida, apreciata si intern si international si care nu are nicio legatura cu doctrina fascista si activitatea, practica politica legionara. Mi se pare, repet, un semn de precaritate intelectuala majora sa intelegi ca prin aceasta lege ti se interzice sa citesti Cioran. Prin aceasta lege nu ti se interzice sa citesti nimic, nu incalci cu nimic prevederile acestei legi daca citesti de la Mein Kampf la operele tovarasului Nicolae Ceausescu”, a afirmat intr-un interviu pentru gandul Antonescu.
Liberalul a adaugat ca legea pe care a initiat-o „nu are nicio legatura nici cu cititul, nici cu Cioran, nici cu Eliade si nici cu Noica”.Dupa ce Andrei Plesu a scris pe blogul sau „nu vreau sa fiu suspect daca admir talentul lui Cioran, mintea lui Noica, gratia atotstiutoare a lui Mircea Vulcanescu”, Antonescu afirma ca nu a gasit niciun fel de temei pentru aceasta teama a lui Plesu.”Poate admira in continuare, asa cum o fac si eu si cum cred ca o fac foarte multi dintre oamenii care au initiat si votat aceasta lege, calitatile lui Cioran, ale lui Noica sau Mircea Vulcanescu. Nu are nicio legatura cu legea, iar catalogarea drept infierare tovaraseasca mi se pare fara temei”, a fost replica lui Antonescu.Mai mult, liberalul sustine ca din categoria celor speriati de aceasta lege, multi nu au citit in viata lor o pagina din Emil Cioran.”Cred ca o deriva intelectuala care ii face pe unii, care probabil nu au citit in viata lor o pagina din Cioran, si evident nu ma refer la Andrei Plesu, sa clameze ingrozitoarea situatie ca nu ar mai putea sa o faca. Sa o faca. Sa puna mana pe Cioran, chiar il recomand!”, a fost pozitia lui Crin Antonescu.Si George Scutaru, fost consilier prezidential si deputat PNL, ii critica pe cei care se tem de aceasta lege.”Nu asta a fost intentia legiuitorului de a-i pedepsi pe cei care pun citate din Cioran, dar parerea mea este ca daca dumneavoastra maine va imbracati in camasa verde cu diagonala si comemorati moartea lui Zelea Codreanu, cred ca ar trebui sa fiti condamnat pentru acest lucru. Nu dati exemple extreme. Am vazut pe unii care plang pe diferite posturi de televiziune, spunand ca vor fi bagati dupa gratii. Nu asta a fost intentia mea si a colegilor? mei, co-semnatari ai acestui proiect de lege”, a afirmat pentru gandul George Scutaru.
CITESTE INTERVIUL INTEGRAL CU CRIN ANTONESCU DESPRE LEGEA 217/2015Se mai pot pune poze pe Facebook? Cine te poate denunta, cine te ancheteaza?Cei doi initiatori ai legii au explicat pentru gandul ce se intampla cu postarile de pe Facebook si in ce masura pot intra acestea sub incidenta legii 217/2015.”Noi cand am initiat legea, nu ne-am gandit sa-i pedepsim pe cei care pun pe Facebook poze cu Ceausescu. Nu intentionam sa acoperim si aceasta directie. Ramane de vazut daca o instanta de judecata va considera ca actuala lege da instrumental juridic necesar pentru asemenea pedepse. Inainte faceai apologia extremismului, punand afise pe gard, acum societatea a evoluat, nu se mai pun afise pe gard, acum posteaza mesaje pe Facebook”, a declarat pentru gandul George Scutaru.
CITESTE INTERVIUL INTEGRAL CU GEORGE SCUTARU DESPRE LEGEA 217/2015Si Crin Antonescu respinge teoria ca Facebook-ul este cenzurat din cauza acestei legi.”In general si cu putina rautate, lumea pe Facebook crede ca poate face orice a?? pe Facebook sau nu, nu este normal sa permitem intretinerea, alimentarea unei ideologii, unor idei sau unui spirit care sa fie de natura criminala. Putem avea orice pareri fiecare si sunt partizanul varietatii si libertatii ideilor pana acolo unde proferam ideea ca in mod legitim putem sa discriminam sau sa ucidem semenii nostri”, a subliniat Antonescu.Mai poti pune poze cu Ceausescu pe Facebook?Consilierul prezidential, Andrei Muraru, a lansat o varianta de lucru potrivit careia legea 217/2015 va genera o noua jurisprudenta, interzicand cultul lui Nicolae Ceausescu.”Una este sa avem oameni care considera in continuare ca Ceausescu a fost un conducator bun, oameni care defileaza la nesfarsit prin televiziuni povestind amintiri cu Ceausescu samd si alta e sa ne pomenim intr-o zi ca un primar mai nervos ridica o statuie lui Nicolae Ceausescu sau ridica un bulevard din orasul pe care-l conduce Nicolae Ceausescu. Este un minim semn de respect sa interzicem asa ceva, daca ne gandim doar la oamenii care au murit in decembrie 1989, impuscati din ordinul lui Ceausescu”, a afirmat pentru gandul Crin Antonescu.
George Scutaru a precizat ca initiatorii nu au avut in vedere sa ii sanctioneze pe cei care pun pe Facebook poze cu Nicolae Ceausescu. Potrivit initiatorilor, legea este una normala si oricine …

spot_imgspot_img