Cum a descoperit consilierul lui Iohannis ca “parem mai prosti decat suntem”. Mihalache: “Nu cred ca trebuie sa ne autoflagelam”

de Ana Maria Lazar Publicat la: 28.03.2016 22:19 Ultima actualizare: 28.03.2016 22:29

Consilierul prezidential Dan Mihalache a declarat luni, la o dezbatere despre Romania in contextul euroatlantic regional, ca nu trebuie “”sa ne autoflagelam si sa ne explicam intre noi fara sa ne intrebe nimeni cat de slaba si lipsita de imaginatie”” este politica externa a tarii noastre.

Mihalache a facut un bilant al ultimului an in materie de politica externa, spunand ca Romania a reusit sa mentina atentia pe flancul estic al NATO, sa dezvolte o relatie “functionala si de solidaritate” cu Ucraina, sa reconstruiasca o relatie functionala cu Polonia, sa faca un summit NATO al sefilor de stat si de guvern din Europa Centrala si de Est la Bucuresti si sa mentina atentia partenerilor asupra Marii Negre.
“Daca e uitam la ultimul an (…) nu cred ca Romania nu a facut mutarile cele mai bune si cele mai inspirate si nu a castigat, inclusiv in randul partenerilor transatlantici si europeni ideea, imaginea unei tari pe care se poate conta”, a concluzionat el.

“Nu cred ca trebuie sa ne autoflagelam si sa ne explicam intre noi fara sa ne intrebe nimeni cat de slaba si lipsita de imaginatie e politica externa a Romaniei pentru ca exista si asemenea tentatii a unor actori politici, a unor analisti politici sau a unor comentatori. Pana la urma, riscam sa parem noi insine, iertati-mi cuvantul neacademic, mai prosti decat suntem”, a sustinut Dan Mihalache.
Afirmatiile sale au venit dupa ce consilierul premierului Dacian Ciolos pe politica externa, Catalin Ungur, prezent la dezbatere, a afirmat ca Romania este mult prea putin prezenta in dezbaterile publice europene, transatlantice sau la Washington. De asemenea, el a subliniat ca in cadrul NATO Romania trebuie sa fie mai hotarata.
“Stim exact ce vrem de la summitul NATO de la Varsovia, stim in ce masura putem sa avansam parteneriatele strategice, dar, din punctul meu de vedere, nu este suficient. Este doar o componenta care ne asigura o pozitionare pe o anumita dimensiune astfel incat sa fim cat mai …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *