Cum a devenit cainele cel mai bun prieten al omului
Cainele ar fi devenit cel mai bun prieten al omului cu ajutorul unui hormon numit ocitocina, conform unui studiu realizat de cercetatorii japonezi, conform slate.fr, citat de Mediafax.
Cainii castiga dintr-o singura privire simpatia oamenilor: savantii niponi au descoperit ca organismele acestor patrupede si ale proprietarilor lor secreta cantitati mari de ocitocina atunci cand se privesc in ochi, afirma The Guardian. Acest hormon este implicat si in alte reactii, intarind de exemplu legatura dintre mama si bebelus atunci cand cei doi se privesc.
Ocitocina pare sa fie un hormon inzestrat cu toate binefacerile din lume, fiind denumita in trecut “molecula iubirii” si “substanta moralei”.
Potrivit noului studiu, publicat in revista Science, cainii au aprofundat acest mecanism biologic, care intareste legatura milenara dintre aceste animale si oameni. Takefumi Kikusui, cercetator la Universitatea Azabo, a explicat: “Acesta este probabil motivul pentru care relatia om-caine pare sa functioneze atat de bine”.
Astfel, potrivit savantilor niponi, cainele s-ar fi domesticit el insusi. Generatie dupa generatie, lupii s-au apropiat tot mai mult de om pentru a profita de prezenta acestuia si pentru a se hrani cu resturile de alimente ale acestuia. Oamenii au ajuns la randul lor sa vada in cele din urma in aceste animale un fel de aliat natural si au inceput sa ii creasca special pentru vanatoare si pentru paza cirezilor lor. Apoi, relatia lor s-a dezvoltat si mai mult, pana cand cainele a ajuns un insotitor al omului.
Pentru a intelege mai bine relatia om – caine, cercetatorii coordonati de Takefumi Kikusui au observat mai intai, timp de o jumatate de ora, mai multi caini care se jucau cu stapanii lor. Testele de urina au demonstrat ca nivelurile de ocitocina cresteau la persoanele care isi priveau animalele de companie in ochi si ca acelasi hormon crestea – cantitativ – si in cazul cainilor.
Savantii au demonstrat apoi ca acelasi hormon ii determina pe caini sa isi priveasca stapanii timp mai indelungat, prin pulverizarea unei solutii saline (placebo) pe nasul anumitor animale si de ocitocina pe nasul altora.
Autorii unui articol aparut in Daily Mail au subliniat …