Cum a disparut suma de 1 miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc

Cu siguranta, disparitia sumei de un miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc reprezinta una din cele mai mari enigme din ultimii ani in aceasta zona.

Este vorba de aproape 10% din PIB-ul Moldovei dar si de o increngatura de evenimente si personaje iesite parca din seria 007.
Furtul Secolului”, cum a fost numita cea mai mare frauda bancara din istoria Republicii Moldova, prin care cel putin 750 de milioane de dolari, unele surse spun un miliard, au disparut din conturile a trei banci, a fost pus la punct cu minutiozitate, inca din 2012. Ilan Shor si apropiatii sai au reusit initial sa preia controlul asupra a trei institutii de credit: Banca de Economii (BEM), Banca Sociala (BS) si Unibank (UB), rezulta dintr-un raport al firmei de audit Kroll, facut public de presedintele Parlamentului de la Chisinau, Andrian Candu. O serie de imprumuturi acordate de cele trei banci moldovenesti a facut ca sume tot mai mari de bani sa plece din Moldova spre bancile din Rusia.
Oficialii europeni au intreprins mai multe anchete iar mass-media a incercat si ea sa investigheze lansand mai multe supozitii.
Ce este interesant in acest caz, este faptul ca inainte de acest eveniment, s-a intamplat un alt fapt extrem de important, cu posibile conexiuni in aceasta zona.
RISE Project realizeaza o mega-ancheta pe aria sistemului bancar din zona statelor din fosta URSS, ancheta denumita Laundromatul lui Putin, in care jurnalistii-investigatori arata o imensa schema financiara prin care bancherii de la Moscova ruleaza bani prin bancile din statele ex-URSS, scrie …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *