Cum a fost fondat cel mai frumos parc sportiv din Transilvania

Marele savant Iuliu Hatieganu a donat Universitatii terenul de 25 de hectare, in memoria fiului sau, decedat la doar opt ani.
Universitatea Babes-Bolyai a dus la bun sfarsit unul dintre cele mai ambitioase proiecte de infrastructura universitara din Romania, reabilitarea Parcului Sportiv Universitar “Iuliu Hatieganu”. Valoarea proiectului coordonat de prorectorul Dan Lazar a fost de 25,4 milioane de lei. Acum, parcul este cel mai frumos de acest fel din Transilvania, iar unii specialisti spun ca ar fi cel mai frumos din Europa Centrala.
Infrastructura parcului a fost modernizata, la fel ca si terenurile de sport, iar capacitatea salilor de curs ale Facultatii de Educatie Fizica si Sport a crescut cu 390 de locuri. Parcul este faimos datorita sportivilor care isi desfasoara activitatea acolo, insa putini stiu istoria sa adevarata. Parcul Sportiv Universitar este creatia marelui savant Iuliu Hatieganu, parintele scolii romanesti de medicina de la Cluj si fost rector al Universitatii Regele Ferdinand I. Terenul ii apartinea lui Iuliu Hatieganu, care si-a cheltuit o parte din averea personala pentru amenajarea parcului. Comunistii l-au
rasplatit pe masura pe marele profesor: Iuliu Hatieganu a fost dat afara din universitate, iar locul sau a fost luat de carieristul Aurel Moga, un medic exceptional, dar cu mari carente de caracter.
Durerea unui parinte
Iuliu Hatieganu s-a nascut in anul 1885, in familia unui preot greco-catolic din satul Darja, de pe Valea Somesului. Printre fratii sai s-a numarat Emil Hatieganu. Initial, Iuliu Hatieganu a vrut sa continue cariera preoteasca a tatalui sau. El a absolvit gimnaziul superior din Blaj, unde a fost coleg cu viitorul cardinal Iuliu Hossu, cu care a legat o prietenie stransa. De altfel, Iuliu Hatieganu si Iuliu Hossu s-au numarat printre cei mai straluciti absolventi ai scolii blajene. Insa Iuliu Hatieganu a decis sa isi continue studiile la Facultatea de Medicina din Cluj, pe care a absolvit-o cu un doctorat stralucit, in anul 1910. In 1918, el a fost delegatul tineretului universitar roman la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia, unde a prezentat proiectul infiintarii unei universitati romanesti in Transilvania. Iuliu Hatieganu a devenit profesor al acestei universitati, la Facultatea de Medicina. El a inaugurat, de altfel, cu prelegerea sa invatamantul superior medical romanesc din Transilvania. La aceasta facultate au fost atrasi medici de mare valoare, precum Victor Papilian sau Victor Babes. Profesorii de la Facultatea de Medicina munceau si in clinicile clujene, care devenisera unele dintre cele mai bune din Europa Centrala. Iuliu Hatieganu era unul dintre cei mai buni diagnosticieni, iar colegii sai il considerau drept un adevarat geniu. Insa aceasta perioada de ascensiune profesionala a coincis cu moartea fiului sau, in varsta de opt ani. Iuliu Hatieganu s-a hotarat atunci sa doneze Universitatii terenul de 25 de hectare pe care il cumparase la marginea Clujului pentru fiul sau. Parcul sportiv universitar a fost amenajat cu banii profesorului Iuliu Hatieganu, cu ajutorul unei colecte publice si cu ajutorul donatiilor facute de cea mai importanta asociatie culturala a romanilor ardeleni, ASTRA. Parcul a fost amenajat in perioada 1930-1932. El a primit medalia de bronz pentru arhitectura sportiva la expozitia organizata cu prilejul Jocurilor Olimpice de la Berlin.
“Rasplataa” comunistilor
Iuliu Hatieganu a ajuns sa fie desemnat rector al Universitatii Regele Ferdinand I intr-una dintre cele mai grele perioade din istoria sa. Izbucnise cel de-al doilea razboi mondial, Transilvania de Nord, cu tot cu orasul Cluj, fusese ocupata de Ungaria, iar Universitatea se afla in refugiu la Sibiu. Fratele lui Iuliu Hatieganu, avocatul si doctorul in Drept Emil Hatieganu, si el fost rector al universitatii clujene, ramasese in partea ocupata a Transilvaniei, acolo unde a devenit seful comunitatii romanesti, expusa represiunii autoritatilor maghiare. Emil Hatieganu fusese unul dintre membrii marcanti ai Partidului National Roman, apoi ai Partidului National Taranesc, ministru in mai multe guverne si fost membru al Consiliului Dirigent al Transilvaniei. Cei doi frati …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *