Cum a fost Ponta “achitata” de Parlament

Legislativul a respins, marti, motiunea de cenzura initiata de PNL, premierul ramanand in functie, desi este trimis in judecata. La acest rezultat au contribuit atat interesele liderilor coalitiei, care vor sa il pastreze pe Ponta la Palatul Victoria, cat si unele greseli ale opozitiei.
Motiunea de cenzura a”Alege intre Romania si Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta!a” a fost respinsa, inregistrand 207 voturi pentru si 8 impotriva. Pentru a fi adoptata, avea nevoie de minimum 275. Dupa votul de marti care s-a concentrat pe problemele in justitie ale sefului Guvernului, Victor Ponta nu mai poate fi contestat in Parlament pana in 2016, Constitutia prevazand o singura motiune de cenzura intr-o sesiune parlamentara. Coalitia majoritara, formata din PSD, UNPR si ALDE, i-a asigurat supravietuirea interzicandu-le propriilor parlamentari sa voteze.
Sigur pe victorie in urma deciziei coalitiei, premierul a iesit la atac, vorbind despre afaceri controversate in care ar fi implicati lideri ai PNL.
Victor Ponta? a declarat ca el nu a semnat nici un fel de contract cu societati de stat, acestea fiind facute intre avocatul Dan Sova si seful AVAS de la acea vreme, Teodor Atanasiu, care era consiliat de actualul lider PNL, Alina Gorghiu.? In replica, Gorghiu a subliniat ca, daca Ponta gaseste o urma de suspiciune ca ea a incalcat legea, ar trebui sa demonstreze. Iar parlamentarilor Gorghiu le-a transmis ca au de ales intre Ponta si Romania.
Calcule si erori
Teoretic, motiunea de cenzura ar fi trebuit sa insumeze in jur de 220 de voturi, cat au, pe hartie, partidele care au anuntat ca sprijina demersul – PNL, UDMR, PSRO, PMP si PND. Dar PNL nu a progresat radical fata de luna iunie, cand ultima motiune a strans 194 de voturi. Rata de mobilizare modesta a opozitiei este legata de faptul ca parlamentarii stiau ca motiunea nu poate trece, dupa ce UNPR (63 de parlamentari) a refuzat sa sprijine demersul, chiar daca a avut o atitudine nuantata. In timp ce ALDE a refuzat orice negociere, UNPR a lasat usa deschisa unei viitoare colaborari cu liberalii, acceptand o intalnire, dar mentinand sprijinul pentru Guvern.
Intrebarea de baza ramane daca in cursul acestor negocieri liberalii puteau sa faca mai mult, schimband fie momentul initierii demersului, asa cum a propus UDMR,? fie modul in care au negociat cu partidele parlamentare. Copresedintele PNL Vasile Blaga a sustinut ca daca liberalii ar fi fost “mercantilia” ar fi avut solutii pentru schimbarea Guvernului, dar nu au dorit sa apeleze la acestea, precizand ca motiunea a avut misiunea de a arata “cine mai sustine un premier …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *