Cum a pierdut Niculae Badalau, numarul 2 in PSD, sefia Curtii de Conturi

Presedintele Curtii de Conturi a Romaniei, Nicolae Vacaroiu, va fi inlocuit din functie cu Mihai Busuioc, actualul secretar general al Guvernului. In functia de vicepresedinte va fi numit profesorul universitar Nicu Marcu.
Functia de presedinte al Curtii de Conturi a fost ravnita inca din 2016 de pesedistul Nicolae Badalau, considerat numarul 2 in partidul lui Liviu Dragnea.
Pentru a-si indeplini visul, Badalau a depus un amendament la un proiect de lege in care a mentionat ca la sefia Curtii de Conturi pot fi numiti si absolventii de “studii inginerestia”. Desi s-a pregatit intens pentru aceasta functie, Nicolae Badalau a cazut in dizgratia lui Liviu Dragnea, caruia ii este frica sa nu piarda sefia PSD.

In acelasi timp, liderul PSD, Liviu Dragnea, a tras sforile pentru ca unul dintre consilierii sai personali, controversatul Florin Tunaru, sa preia functia de vicepresedinte al Autoritatii de Audit. Parlamentarii din comisiile de buget-finante ale Camerei Deputatilor si Senatului nu au opus rezistenta. Totodata, parlamentarii si-au dat acordul pentru ca la sefia Autoritatii de Audit sa fie numit Dan Lucian Vladescu.
Parlamentul a votat noua conducere a Curtii de Conturi. Astfel, secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, va prelua sefia Curtii de Conturi pentru o perioada de noua ani. Vicepresedintele Curtii de Conturi va fi Nicu Marcu. Cu doua zile in urma, comisiile de buget-finante ale Camerei Deputatilor si Senatului au validat candidatura lui Mihai Busuioc pentru functia de presedinte al Curtii de Conturi. Decizia a fost luata de parlamentari cu 18 voturi “pentrua”, 10 “impotrivaa” si o abtinere. Pentru functia de vicepresedinte al Curtii de Conturi a fost validat consilierul de conturi Nicu Marcu, considerat unul dintre cei mai buni specialisti in finante de catre parlamentarii din cele doua comisii.
Pentru functia de presedinte al Autoritatii de Audit a fost validat Dan Lucian Vladescu, iar pentru functia de vicepresedinte – Florin Tunaru, consilierul personal al lui Liviu Dragnea.
Demis de Ponta, repus in functie de Tudose
Secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, si-a inceput cariera in administratie ca angajat la Biroul de Carte Funciara de la Judecatoria Sectorului 4. Ulterior, a devenit lector la Centrul de Pregatire a personalului auxiliar si de specialitate din Ministerul Justitiei. In 2004, a fost consultant pe probleme de carte funciara in cadrul Proiectului de Cadastru General si Publicitati Imobiliare in Romania, finantat de Banca Mondiala. Apoi, din 2006 pana in 2013 a pendulat intre functiile de director general adjunct si director general la Agentia Nationala de Cadastru. In 2014, a fost consilier la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, apoi secretar general adjunct si secretar general. Din ianuarie 2017, a fost numit pe functia de secretar general al Guvernului. In urma scandalului dintre fostul premier Sorin Grindeanu si Liviu Dragnea, Busuioc a fost demis din functie pentru scurt timp. A revenit pe functie o data cu premierul Mihai Tudose.
Familia Busuioc nu e saraca
Conform declaratiei de avere, Mihai Busuioc si Iulia Busuioc, sotia sa, detin o cota de 59% dintr-un teren intravilan in comuna ilfoveana Corbeanca, dar si un apartament de 88 mp in Bucuresti. Familia Busuioc detine 11 conturi bancare, in care se afla in jur de 162.000 euro, 650.000 lei si 34.000 USD. Busuioc a declarat venituri de peste 140.000 lei, in timp ce sotia sa, notar de profesie, a incasat peste 370.000 lei pe anul 2016.
Plan. Visul lui Badalau s-a spulberat
In iunie 2016, noua senatori PSD (Mihai-Viorel Fifor, Ecaterina Andronescu, Adrian Anghel, Leonardo Badea, Florian Dorel Bodog, Alexandru Cordos, Florinel Dumitrescu, Liviu Marian Pop si Matei Suciu) au solicitat modificarea si completarea Legii 94/1992 privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi.
Acestia solicitau introducerea unui alineat nou, prin care se prevedea ca sotul supravietuitor, copiii minori, precum si copiii majori (pana la …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *